Ovo su pića koja možete konzumirati ako ste na ketogenoj dijeti

Ovo su pića koja možete konzumirati ako ste na ketogenoj dijeti
Foto: 123 RF

SVIMA je već dobro poznato kako je ketogena dijeta jedna od najpopularnijih u svijetu. Dijeta koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti postala je jedan od najučinkovitijih načina rješavanja neželjenog masnog tkiva. 

Namirnice koje je poželjno jesti te one koje nije dobro su znane, međutim što je s pićima ako znamo da je hidratacija tijekom ove dijete jako važna?

Voda

"Voda je uvijek najbolji izbor za hidrataciju. Osim toga, nema kalorija, nema ugljikohidrata, tako da je možete piti cijeli dan bez razmišljanja. Aromatizirane vode također su u redu, samo potražite one koje nemaju dodanih šećera", kaže dijetetičarka Edwina Clark.

Kava

"Crna kava je dopuštena u keto dijeti, a dodavanjem punomasnog mlijeka možete zadovoljiti potreban unos masti. Mlijeko sadrži 12 grama ugljikohidrata po šalici", kaže Clark, stoga pripazite koliko ga stavljate.  

Čajevi

Zeleni čaj, crni čaj i biljni čajevi su bez kalorija i dobar su način razbijanja monotonije ako cijeli dan pijete samo običnu vodu. 

Nezaslađeno bademovo mlijeko

"Ovo je mlijeko dobra keto opcija jer vam može pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za proteinima i mastima, bez gomilanja ugljikohidrata. Izbjegavajte zaslađene opcije", kaže Clark. 

Alkoholna pića

"Kada je riječ o keto alkoholnim pićima poput viskija, burbona, tekile, ruma, votke, džina, rakije i konjaka, svi oni su dobra opcija, ali zapamtite, alkohol je diuretik, što znači da povećava gubitke vode i može dovesti do dehidracije. Osim toga, alkohol se metabolizira kao mast i može povećati razinu triglicerida. Najbolje je kloniti se piva, koje je bogato ugljikohidratima, i vina, koje je bogato šećerom", kaže dijetetičarka.

Dijetna pića

"Iako su takva pića bolja od običnih sokova, sadrže umjetna sladila koja mogu imati laksativni učinak kada se konzumiraju i mogu potaknuti želju za slatkim", kaže Clark.

Energetska pića bez šećera

"Takva pića možda imaju nizak udio ugljikohidrata, no nisu zdrava. Prepuna su umjetnih okusa, zaslađivača i kofeina, koji mogu imati negativne učinke za neke ljude", kaže Clark. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara