Pegan dijeta koja ne izgladnjuje postala je pravi hit, evo koliko je zdrava

Pegan dijeta koja ne izgladnjuje postala je pravi hit, evo koliko je zdrava
Foto: Instagram

NIKAD nije postojalo više dijeta, a posljednji hit je Pegan dijeta. Iako ju je dr. Mark Hyman osmislio još 2014., u posljednje je vrijeme sve popularnija. Riječ je o kombinaciji veganske i Paleo prehrane. 

Dr. Hyman na svom blogu tvrdi da je njegova dijeta najbolji mogući način da se osjećate dobro, mršavite i živite zdravo.

Što je Pegan dijeta?

Ovaj plan prehrane je kombinacija Paleo dijete i veganske prehrane. Oni koji prakticiraju Paleo dijetu jedu meso, voće i povrće, dok su im zabranjene žitarice, mliječni proizvodi, mahunarke i alkohol. Vegani pak uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.

Iako se ova dva tipa prehrane na prvi pogled potpuno razlikuju, zajedničko im je voće i povrće.

“Pegan dijeta zapravo dozvoljava da kombinirate ono što vam odgovara iz veganske i Paleo prehrane”, pojašnjava chef Wesley McWhorter.

Što je dozvoljeno na Pegan dijeti?

Većina obroka sastoji se od voća i povrća jer dr. Hyman preporučuje da te namirnice čine 75 posto tanjura. Meso se smatra prilogom, a ne glavnim jelom.

Ono što je dopušteno jesti su zdrave masti (omega-3 masne kiseline, orašasti plodovi, kokos i avokado), voće i povrće, sjemenke, cjelovite žitarice bez glutena, leća, riba, govedina, svinjetina i piletina, a šećer je povremena poslastica.

Što treba izbjegavati?

Dr. Hyman savjetuje da unos ovih namirnica svedete na minimum: mliječni proizvodi (uključujući mlijeko, jogurt i sireve), žitarice s glutenom, mahunarke, šećer, ulja od suncokreta i soje, kemikalije, aditivi, konzervansi i umjetni zaslađivači. 

Je li Pegan dijeta zdrava?

Dr. Hyman je uvjeren da je to najbolji mogući plan prehrane za većinu ljudi, iako to varira o zdravstvenim uvjetima i sklonostima. 

“Ovakav način prehrane ima najviše smisla za naše zdravlje i zdravlje planeta. Održiv je i bolji prema životinjama”, navodi na svom blogu.

Stručnjaci smatraju da ovaj način prehrane nije toliko zdrav jer se nikada ne preporučuje izbaciti iz prehrane cijele skupine namirnica.

“Ono u čemu se slažem jest da većina ljudi treba jesti više voća i povrća”, upozorava McWhorter i predlaže da povrće čini barem polovicu tanjura. Ostatak može biti meso, žitarice ili druga hrana po izboru.

“Čak i ako ne želite smanjiti količinu mesa u svojoj prehrani, uključite više povrća”, dodaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara