Razmišljate o prelasku na prehranu siromašnu ugljikohidratima? Evo što morate znati
MNOGO dijeta koje su popularne u posljednje vrijeme je usredotočeno na hranu s malo ugljikohidrata. Ali rezanje ugljikohidrata kako biste brzo mršavjeli nije nova ideja. Postoji više od 150 godina. Pa, što je pokretač popularnosti ovakvog plana prehrane?
Sa prehranom s niskim udjelom ugljikohidrata konzumirate manje ugljikohidrata nego što je to inače slučaj u zapadnjačkoj prehrani, rekla je za Today Jen Bruning, dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.
Prerađena hrana i brza hrana - česta pojava u zapadnjačkoj prehrani - često sadrže puno ugljikohidrata. Mogu sadržavati puno rafiniranih ugljikohidrata koji ne nude veliku hranjivu vrijednost. Prehrana s malo ugljikohidrata ograničava ove namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i žitarice, škrobno povrće (poput krumpira i graška) i voće. Naglašavaju hranu s malo ugljikohidrata, a bogatu bjelančevinama i mastima, poput mesa, sira i orašastih plodova, kao i lisnatog povrća.
Kako djeluje dijeta s malo ugljikohidrata?
Za početak ne postoji samo jedna dijeta s malo ugljikohidrata. Različiti planovi prehrane smanjuju ugljikohidrate na različite razine. Najstroža dijeta ima za cilj smanjiti ugljikohidrate na nulu. Drugi ciljaju konzumaciju 150 grama ili manje dnevno. Za usporedbu, američke prehrambene smjernice preporučuju 225 do 325 grama ugljikohidrata dnevno.
Bonnie Taub-Dix, dijetetičarka i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table, ističe da nisu svi ugljikohidrati nutritivno isti. Recimo, kriška integralnog kruha, mali komad voća i četiri paketića šećera mogli bi imati oko 15 ugljikohidrata.
"Sve te namirnice imaju potpuno različite zdravstvene profile", rekla je.
Kruh sadrži vlakna, vitamine i minerale i može vam pomoći da se osjećate sito. Voće može sadržavati vlakna i antioksidanse. Šećer nema nutritivnu vrijednost, osim energetske.
"Ako želite jesti zdravije i izgubiti kilograme, morate razmišljati o tome što vaše tijelo treba i koje su vaše zdravstvene potrebe, a ne samo koliko ćete kilograma izgubiti", rekla je Taub-Dix.
Što istraživanja govori o prehrani s malo ugljikohidrata?
Koje su blagodati prehrane s malo ugljikohidrata? Bruning je rekla da bi s dijetom s malo ugljikohidrata mogli vidjeti poboljšanja u razini šećera u krvi i gubitku kilograma. Ali gubitak kilograma možda neće potrajati.
"Istraživanje također sugerira tendenciju vraćanja izgubljene težine kada se oblici prehrane vrate u normalu", rekla je.
Prema klinici Mayo, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu pomoći u prevenciji ili poboljšanju metaboličkog sindroma, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i bolesti srca.
Studija objavljena u časopisu American College of Nutrition otkrila je da je osobama s dijabetesom tipa 2 prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata pomogla da izgube kilograme i smanje upotrebu lijekova potrebnih za kontrolu dijabetesa.
Je li takva prehrana dobra za vas?
Možda biste željeli isprobati dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ako želite kratkoročno smršavjeti ili spriječiti metabolički sindrom, dijabetes, povišeni krvni tlak ili bolesti srca.
Također, ako vam se ne sviđaju dijete s ozbiljnim ograničenjima namirnica, ovakva prehrana bi vam se mogla svidjeti zbog raznolikosti koju nudi. No ne zaboravite da dijeta s malo ugljikohidrata sadrži malo hranjivih namirnica.
"Mnoštvo hrane s visokim udjelom ugljikohidrata vrlo je zdravo. Pomislite samo na mahunarke, voće i cjelovite žitarice", objasnila je Bruning: "Dijeta s malo ugljikohidrata također ima malo vlakana, a poznato je da vlakna štite od bolesti srca i nekih vrsta karcinoma."
Taub-Dix kaže da treba biti oprezan pri bilo kojoj dijeti koja eliminira cijelu skupinu hrane.
"Ne bismo trebali demonizirati niti jednu određenu hranu ili skupinu hrane. To bi trebala biti crvena zastava pri odabiru prehrane - ako postoji skupina hrane koju potpuno eliminira, klonite se te prehrane", savjetuje.
Jesu li rezultati dijete s malo ugljikohidrata dugotrajni?
U usporedbi s prehranom s malo masnoće, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu kratkotrajno potaknuti gubitak kilograma. No, taj gubitak obično nestaje nakon godinu ili dvije, navodi klinika Mayo.
Također, većina istraživanja prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata su trajala manje od godinu dana. Dakle, još nije jasno ima li prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata dugoročne zdravstvene rizike.
Na kraju, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što započnete dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ili bilo koju drugu dijetu - liječnik vam može preporučiti najbolju zdravu prehranu, ovisno o vašim potrebama, savjetuje Today.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati