Šalica ove namirnice u danu mogla bi vam pomoći da se riješite viška kilograma

Šalica ove namirnice u danu mogla bi vam pomoći da se riješite viška kilograma
Foto: 123RF

SVI koji se žele riješiti neželjenih kilograma imaju na raspolaganju cijeli niz namirnica koje bi im u tome mogle pomoći. No jedna će vam dokazano koristiti. Naime, jedenje špinata pomaže ubrzati proces mršavljenja i oni koji dnevno konzumiraju samo jednu šalicu tog zelenog povrća kažu da u kratkom roku vide velika poboljšanja.

Prepun hranjivih tvari, špinat ima brojna svojstva. Sadrži folnu kiselinu koja ima ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i prevenciji defekata neuralne cijevi u trudnoći.

Gubitku kilograma pridonosi jer sadrži netopljiva vlakna. Jedna studija koju je objavila američka Nacionalna ustanova za zdravlje otkrila je da čak i dodaci od špinata smanjuju tjelesnu težinu i masnoće.

Istraživanje provedeno među ženama s prekomjernom tjelesnom težinom pokazalo je da konzumiranje pet grama špinata svaki dan, kao dio tromjesečnog programa mršavljenja, rezultira 43 posto većim gubitkom težine.

“Najbolji način za mršavljenje je slijediti dijetu u kojoj ste u kalorijskom deficitu. Vježbanje i smanjenje broja kalorija koje konzumirate dovest će do gubitka težine”, izjavila je nutricionistica Hebe Mills za Express.co.

Prema Healthline.com, žene mogu jesti do 1500 kalorija dnevno da bi izgubile kilogram tjedno, dok muškarci mogu jesti 2000.

“Uključivanjem voća i povrća u prehranu osjećat ćete se sitima i lakše kontrolirati porcije”, dodaje Mills.

Preporučuje se da špinat jedete umjesto slatkiša, zašećerenih pića, dodanog šećera i rafiniranih žitarica. Možete ga pripremiti kao večernji obrok ili dodati u jutarnji smoothie, a izvrsno se slaže i s primjerice jajima pa je ukusan kao omlet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara