Veganka otkrila kako na jednostavan način to možete postati i vi
LJUDI biraju veganstvo zbog utjecaja okoline, etike ili iz zdravstvenih razloga. Za Katy Beskow, autoricu knjige "Veganstvo s pet sastojaka", sve je počelo s ribom po imenu Rosie, prenosi Independent.
"Imala sam kućnog ljubimca ribu. Jako rano sam ostvarila tu povezanost sa životinjama i jednostavno sam rekla: 'Ja ne želim jesti ribu. Ne želim jesti to'", rekla je Katy.
Beskowa je put od vegetarijanca do vegana prešla kao student u Londonu.
"Imala sam dosta financijskih problema kada sam prvi put došla u Yorkshire", objasnila je.
Srećom, otkrila je trgovinu s povrćem na jugu Londona.
"Pronašla sam tu trgovinu i nisam više morala koristiti nikakve zamjene ili jesti jaja i sir. Jednostavno sam mogla kuhati svakog dana", dodala je Katy.
To je bilo prije 13 godina, što Katy čini iskusnim veganom.
Riječ ‘vegan’ datira još od 1944., kada je čovjek po imenu Donald Watson s pet drugih "nemliječnih vegetarijanaca" skovao termin (prva tri slova riječi vegetarijanac, plus posljednja dva).
I dok ljudi jedu hranu koja se svodi na biljke već tisućama godina, popularnost ove prehrane u Britaniji porasla je tek nedavno. Broj ljudi koji su prešli na ovaj način prehrane udvostručen je u razdoblju između 2014. i 2019. godine, kako se navodi u Udruzi vegana. Dobrotvorna organizacija također procjenjuje da je više od 40 posto svih vegana ovu promjenu napravilo u 2018. godini.
Bestow je rekla da su reakcije ljudi u trenutku kada je prešla u vegane bile, u najboljem slučaju, zapanjujuće.
"Redovito sam imala priliku čuti kako mi ljudi govore da ne izgledam kao vegan", rekla je.
Srećom, njeni su je roditelji podržavali.
"Kada sam došla kući, moji su me roditelji podržali i pitali što mi treba", dodala je.
Ispostavilo se da joj nije trebalo puno. Većina recepata koje je pronalazila na internetu bili su komplicirani i uključivali su sastojke koje ona nije mogla lako pronaći ili ih priuštiti. Zato se odlučila stvoriti vlastiti veganski stil kuhanja.
"Bilo je potrebno nekako obraditi namirnice koje sam već voljela jesti i koje je moja mama kuhala, samo ih je bilo potrebno spremiti na veganski način", objasnila je Katy.
Prema njenoj posljednjoj knjizi, to je podrazumijevalo puding od graška inspiriran kuhanjem njene mame koja je, inače, iz Newcastlea.
"To je vrlo dobar, jeftin, a ukusan recept. I ako imate jednu teglu toga u svom hladnjaku, uvijek možete napraviti punjeni sendvič. I uz to me jako podsjeća na dom, miriše kao dom za mene. Podsjeća me i na djetinjstvo, na pakiranje i odlaženje na izlet pored mora", rekla je Katy.
Nijedan od recepata iz “Veganstvo s pet sastojaka” ne uključuje zamjenu za meso. Katy nema ništa protiv toga, ali njen obrok mora početi i završiti povrćem.
"Ne kupujem velike količine zamjena za meso. Radije jedem integralnu hranu nego lažno meso. Nemojte me shvatiti pogrešno, ali smatram da postoji puno jeftinijih i puno ukusnijih načina prehrane", objasnila je.
Dok se njene prve knjige fokusiraju na brzinu, sadržeći recepte za koje vam je potrebno 15 minuta ili manje, ovog je puta postavila ograničenje od pet sastojaka, ne računajući sol, papar i ulje. Ovaj način kuhanja prilagođen je čak i početnicima.
Jednom kada završite s receptima, ona vas ohrabruje da dodate vlastiti umak s posebnim biljem ili začinima.
"Ne znam za vas, ali mene uvijek oneraspoloži kada vidim veliku listu sastojaka. Tada odmah pomislim kako nemam vremena za to i ne mogu se mučiti s takvim receptima. Zato mi je bilo jako važno tu listu smanjiti", dodala je Katy.
Za nju je bilo ključno nekoliko začina koji se mogu nabaviti u supermarketu. Smanjujući njihovu brojnost na pet, pomoglo joj je da kuhanje promatra u potpuno drugačijem svjetlu.
"Pretpostavljam da i vi gledate u recepte i pitate se trebate li zaista sve to dodati?" rekla je.
Ovi recepti također pokazuju i da je netočna teorija kako su veganski recepti dugački i da spremanje veganske hrane zahtijeva puno vremena.
Postoji i jedan sastojak koji je prvi put uključila u svoje knjige, a to je tofu.
"Bila sam dugogodišnji mrzitelj tofua i tek nedavno sam počela uživati u njemu jer sam otkrila kako ga je lijepo kuhati", rekla je.
Za svoj ljepljivi tofu od marmalade dobro sprži sojin sir i premaže ga pekmezom od čilija.
Na satovima kuhanja kod Katy obično postoji jedan ili dva vegetarijanca od 13 učenika. Posljednji put su imali i mesara koji je rekao da je tu samo zato što želi probati nešto drugačije.
Poruka u svim njenim knjigama, kao i na satovima, jest: Ako dobijete dobar proizvod, možete napraviti bilo što ukusno.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati