Žitarica za koju niste ni čuli, a ima nevjerojatan utjecaj na zdravlje, ali i Zemlju
SIROMAŠNA je kalorijama, bogata proteinima i odlična za okoliš - tako stručnjaci opisuju žitaricu za koju vjerojatno nikada niste ni čuli, a to je fonio.
Ova drevna žitarica opisuje se kao jedna od onih koje su uglavnom ostale nepromijenjene tijekom posljednjih nekoliko stotina godina. Tijekom posljednjeg desetljeća žitarice poput heljde, pira, prosa i, naravno, uvijek prisutne kvinoje postale su dio jelovnika brojnih restorana, a svoje su mjesto pronašle i u privatnim kuhinjama.
S obzirom na brojne hranjive osobine koje se pripisuju drevnim žitaricama, ironično je da je zrno koje ima nevjerojatne zdravstvene prednosti ustvari najmanje, ali i da se tek pojavilo na američkom tržištu - fonio.
Drevne žitarice, općenito, poželjne su zbog svoje hranjive vrijednosti. Mnogo su korisnije za tijelo od nekih najčešće korištenih sorti riže, kukuruza i pšenice te nude obilje korisnih vitamina i hranjivih sastojaka.
DJ Blatner, nutricionistica sa sjedištem u Chicagu, preporučuje dodavanje drevnih žitarica u prehranu zbog "obilja vitamina B koji pomaže u borbi protiv stresa, magnezija koji pomaže očuvanju zdravlja mišića, željeza i vlakana koja osiguravaju pravilan rad i zdravlje crijeva".
Ona smatra da "drevne žitarice mogu pomoći u osiguravanju dobrih bakterija u našim crijevima, a zdravije crijeva može pomoći u svemu, od probave i imuniteta do raspoloženja." Također je poznato da drevne žitarice imaju relativno puno proteina, što je korisno za svakoga tko prakticira biljnu prehranu.
No fonio u odnosu na većinu drevnih žitarica ima još više prednosti.
Podrijetlom je iz zapadne Afrike, a drevni Egipćani su ga smatrali "sjemenom svemira" pa se fonio u toj regiji uzgaja više od 5000 godina i vjerojatno je najstarije uzgajano žito u Africi. Ovaj maleni član obitelji prosa puno je hranjiviji od veće svoje rodbine - i većine ostalih žitarica. Izvrstan je izvor složenih ugljikohidrata. Fonio je također zrno bez glutena s niskim glikemijskim indeksom, što ga čini idealnim za osobe koje ne jedu gluten i one koji imaju visok šećer u krvi.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, 1 šalica kuhanog fonia ima 140 kalorija naspram 216 kalorija po šalici smeđe riže, 300 kalorija po šalici pšenične tjestenine i 222 kalorije po šalici kvinoje. Fonio je također bogat aminokiselinama metioninom i cisteinom, koje potiču zdrav rast kose, kože i noktiju, ali nisu prisutne ni u jednom drugom zrnu.
No, uzgoj ove žitarice pomaže i okolišu. Fonio je općenito proizvod klimatski pametne poljoprivrede - odnosno poljoprivrednih praksi koje održivo povećavaju produktivnost, a istovremeno smanjuju stakleničke plinove.
Pierre Thiam, suosnivač i predsjednik Yolélé Foodsa, objasnio je da se sjeme fonio obično emitira u tlu, što znači da se ručno rasipa po tlu koje je lagano pripremljeno. Uzgoj žita ne zahtijeva duboko oranje, što je štetno za tlo. Ovo malo sjeme također podnosi široku paletu vrsta tla, različite razine kiše i različite nadmorske visine. Fonio je dio tradicionalnog plodoreda u zemljama poput Gvineje, Nigerije, Kameruna i Senegala, koje su među najvećim proizvođačima žita.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati