Ova namirnica spašavala je gladne tijekom rata - danas je skoro zaboravljena

U VREMENU nestašica, ratova i oskudice, ljudi su se oslanjali na hranu koja je bila jednostavna, jeftina, hranjiva i dugotrajna. Danas je lako zaboraviti kako je izgledao život bez supermarketa i dostave hrane u roku pola sata, no nekoć su neke namirnice bile pitanje opstanka. Jedna od njih je suhi grah. Obična, ali izuzetno vrijedna namirnica koja je generacijama hranila ljude kad drugog nije bilo.
Grah – heroj siromaštva i rata
Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i Domovinskog rata, grah je bio jedna od ključnih namirnica za preživljavanje. Razlog je jednostavan: suh je, dugotrajan, zasitan i bogat hranjivim tvarima. Ne treba hladnjak, može se skladištiti mjesecima, a kad se skuha, hrani više ljudi i dugo “drži sitim”.
U vojsci se često posluživao kao "vojnički grah" – varivo koje je bilo jednostavno, a istovremeno dovoljno kalorično i zasitno za rad ili borbu. Bio je simbol snalažljivosti i kuhinje iz nužde, a danas, kada više nije pitanje preživljavanja, sve češće nestaje iz svakodnevne prehrane.
<< Recept za brzi grah s kobasicom
<< Recept za vojnički grah iz JNA
Što ga čini toliko vrijednim
Grah je bogat biljnim proteinima – gotovo kao meso. Također i vlaknima, koja su važna za probavu, željezom, kalijem i magnezijem, te složenim ugljikohidratima koji osiguravaju dugotrajan izvor energije. U doba kad mesa često nije bilo, grah je bio njegova najbliža zamjena. U kombinaciji s kruhom, kukuruzom ili krumpirom činio je kompletan obrok.
Danas je pomalo zaboravljen
U suvremenom načinu života, gdje se prednost daje brzoj i jednostavnoj pripremi, grah je postao “pretežak”. Treba ga namakati, dugo kuhati, i nije svima lako probavljiv. Mnogi ga povezuju sa “starinskom” ili “seljačkom” hranom, a sve se manje nalazi na jelovnicima mladih.
No u svijetu se događa zanimljiv preokret – povratak tzv. "skromnoj superhrani". U eri kad raste interes za održivu prehranu, biljne izvore proteina i domaću kuhinju, grah se ponovno pojavljuje kao moćna i zdrava namirnica.
Vrijeme je za povratak grahu
Osim što je zdrav i hranjiv, grah je i iznimno isplativ – za nekoliko eura možete nahraniti cijelu obitelj. Idealan je za variva, salate, paštete, pa čak i za pečenja i tjestenine.
Ako vam je klasični grah “pretežak”, probajte:
- crveni grah (mekši, blažeg okusa)
- leću (kraće se kuha, a ima sličnu hranjivu vrijednost)
- mladi grah ili grah iz konzerve (brže varijante)

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati