Ova zemlja ima više restorana na popisu najboljih na svijetu od bilo koje druge

ŠPANJOLSKA se istaknula kao zemlja s najvećim brojem restorana na ljestvici The World's 50 Best Restaurants za 2023. godinu, nadmašivši i gastronomske destinacije poput Italije i Francuske. Ova zemlja poznata po bogatoj kulinarskoj tradiciji i inovacijama u gastronomiji s ponosom nosi ovu titulu, a njezin slavni restoran El Bulli na Costa Bravi već je postavio visoke standarde u svijetu gastronomije.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
1) Disfrutar, Barcelona
Restoran Disfrutar (španjolska riječ koja znači uživati ili radovati se), smješten u Barceloni, zauzeo je drugo mjesto na listi najboljih restorana, iza peruanskog Centrala, što ga čini najboljim restoranom u Europi. Disfrutar je otvoren 2014. godine i djelo je trojice španjolskih chefova koji su se upoznali sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća radeći u legendarnom restoranu El Bulli.
Restoran su pokrenuli s jasnom vizijom - stvoriti hranu koja istovremeno iznenađuje i oduševljava, koristeći se modernim tehnikama i prvoklasnim sastojcima koji dovode u pitanje tradicionalne pretpostavke o vrhunskoj gastronomiji.
Nalazi se u četvrti Barcelone Eixample, u blizini tržnice Ninot. Osim impresivnim gastronomskim kreacijama, Disfrutar je poznat i po svojem jedinstvenom interijeru koji neki uspoređuju s galerijom suvremene umjetnosti.
Degustacijski meniji, koje restoran opisuje kao "duboko ukorijenjene u mediteranskoj kuhinji", kreću se od 255 eura, a to ne uključuje piće. Gostima su na raspolaganju dva degustacijska menija - jedan s jelima koja su postala zaštitni znak restorana, poput pesta sfera s pistacijama i jeguljom, te festivalski meni s jelima osmišljenima za tekuću sezonu. Disfrutar je nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice.
Prema recenzijama gostiju na platformama kao što je TripAdvisor, posjet Disfrutaru nudi dojmljivo iskustvo koje nadmašuje samu konzumaciju hrane. Prema jednom od gostiju koji je nedavno ostavio recenziju na TripAdvisoru, Disfrutar, unatoč tome što je drugi najbolji restoran na svijetu, nipošto ne ostavlja dojam pretencioznosti. Naprotiv, gost ističe kako se ovdje svaki segment dojmljivo isprepliće s ostalima, od hrane i pića do izvrsne usluge.
2) DiverXO, Madrid
Madridski restoran DiverXO zauzima impresivno treće mjesto na ljestvici 50 najboljih restorana na svijetu.
Iza ovog prestižnog restorana stoji kreativni genij kuhara Dabiza Muñoza. Prema službenoj web stranici restorana, njegova filozofija se može opisati kao "putovanje kroz hedonistički, ambiciozni i kreativni svijet Dabiza Muñoza."
U ovom restoranu, degustacijski meni pod nazivom Leteće svinje košta 365 eura, a to ne uključuje piće. Inspiracija za naziv menija dolazi od Muñozovog oca, koji je ovu frazu koristio kako bi opisao sinove ambicije u kulinarskom svijetu. Motiv letećih svinja je centralna tema u dizajnu i atmosferi restorana.
Zahvaljujući svojoj kreativnosti i strasti prema gastronomiji, Muñoz je za DiverXO osvojio tri Michelinove zvjezdice. U njegovom restoranu, gosti mogu očekivati jela inspirirana azijskom kuhinjom.
3) Asador Etxebarri, Atxondo
Restoran Etxebarri, koji se nalazi na četvrtom mjestu ljestvice 50 najboljih restorana na svijetu, specijaliziran je za pripremu jela na otvorenoj vatri. Smješten je u tradicionalnoj zgradi od kamena i drva u baskijskom području Španjolske.
Bittor Arginzoniz, vlasnik i glavni kuhar restorana Etxebarri, stavlja naglasak na vrhunska jela pripremljena na žaru koristeći različite vrste drva, poput hrasta, vinove loze i drva iz starih bačvi. Osim toga, koristi alate koje je sam osmislio te poseban sustav remenja koji mu omogućuje preciznu kontrolu procesa kuhanja. Zbog svega toga, Michelinov vodič prepoznao je njegovu izvrsnost i dodijelio restoranu Etxebarri jednu zvjezdicu.
4) Quique Dacosta, Dénia
Restoran Quique Dacosta, koji se nalazi na 20. mjestu ljestvice 50 najboljih restorana na svijetu, dom je kuhara Quiquea Dacoste, koji svojim jelima donosi teatralnost i avangardu valencijske kuhinje.
Ovaj restoran s tri Michelinove zvjezdice trenutno nudi meni pod nazivom Zbog ljubavi prema umjetnosti, koji se sastoji od četiri čina: prvi je posvećen lokalnom zavičaju, drugi moru, treći tradiciji, a četvrti "slatkoj ljepoti".
Među specijalitetima je fideuà, tradicionalno jelo od tjestenine iz Valencije, s dodatkom šafrana, lokalnih školjki i ikre. Cijena menija iznosi 275 eura po osobi, bez uključenog pića.
5) Elkano, Getaria
Restoran Elkano, smješten na 22. mjesto ljestvice 50 najboljih restorana na svijetu, osnovao je 1964. godine Pedro Arregui u baskijskom primorskom mjestu Getaria, s glavnim fokusom na pripremi ribe na žaru. Tijekom godina, Elkano je postao prepoznatljiv po svojim tehnikama roštiljanja, a pod vodstvom Pedrovog sina Aitora Arreguija 2014. godine je dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu.
Michelinov vodič ističe Elkano kao kulinarski hram posvećen pripremi jela na drvenom ugljenu, naglašavajući autentičnost i vjernost izvornim okusima i teksturama namirnica. Posebno se naglašava savršenstvo u tehnici roštiljanja i kvaliteti sastojaka.
Elkano daje prednost svježim, sezonskim morskim plodovima s posebnim naglaskom na lokalne i održive namirnice. Gostima je na raspolaganju à la carte jelovnik, ali i poseban višesatni meni po cijeni od 200 eura, bez uključenog pića.
6) Mugaritz, San Sebastian
Mugaritz u San Sebastianu zauzima 31. mjesto na ljestvici 50 najboljih restorana na svijetu.
Andoni Luis Aduriz, koji je nekad radio u čuvenom restoranu El Bulli, ove godine slavi 25. obljetnicu svog restorana Mugaritz. Restoran je smješten na granici, poznatoj kao "muga" na baskijskom jeziku, između dvaju baskijskih gradova. Ime restorana djelomično dolazi od dvjestogodišnjeg hrastovog drveta, "haritza" na baskijskom.
Svake godine, Mugaritz zatvara svoja vrata na četiri mjeseca kako bi cijeli tim osmislio novo iskustvo za goste. Trenutna sezona, koja završava u listopadu, temelji se na konceptu "sjećanja na budućnost."
The World's 50 Best Restaurants iskustvo u restoranu opisuje kao "trosatno putovanje u svijet koji na trenutke može biti neugodan, često emotivan i povremeno vrlo čudan, ali koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima".
Jelovnik uključuje razna jela s opisima poput "Tehnika: kontrasti govedine" i "Bombon: kuglica od glutena". Cijena degustacijskog menija iznosi 253 eura, a piće nije uključeno u cijenu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati