Naučite razumjeti raspored spavanja vašeg hrčka

Naučite razumjeti raspored spavanja vašeg hrčka

Foto: Shutterstock

HRČCI su noćne životinje.

To znači da su oni aktivni u večernjim satima, a preko dana spavaju. Razumijevanje njihovog rasporeda spavanja, bitno je za razvijanje dobrog odnosa s njima.
 
Svaki hrčak je individua, no tipični raspored spavanja kreće se tako da obično krenu na spavanje oko podneva, probude se nakratko nekoliko sati kasnije, odspavaju još malo, a zatim ostaju budni tijekom cijele noći.
 
Pokušavanje mijenjanja rasporeda spavanja može biti itekako stresno za vašu životinjicu te može izazvati loše zdravlje i neprijateljsko ponašanje. Hrčak, kojeg se budi tijekom dana, može biti vrlo mrzovoljan te vas čak pokušati ugristi. Kako bi mu omogućili što kvalitetniji san, koji mu je itekako potreban, slijedite sljedeće korake:
 
1. Čistite kavez te mijenjate hranu i vodu u kasno poslijepodne ili navečer.
 
2. Saznajte raspored svog hrčka te se poigrajte s njim u vrijeme kada je budan tijekom dana, ako vi niste noćna ptica.
 
3. Postavite mu kavez na mračno i mirno mjesto, bez previše buke, gdje će vaša životinja moći u miru spavati tijekom dana, ali i tamo gdje vam njegova noćna aktivnost neće remetiti san.
 
4. Osigurajte mu unutar kaveza jedno malo skrovište, kao što je npr. kutija ili glinena posuda okrenuta na bok, gdje će on moć spavati.
 
5. Probudite svog hrčka u isto vrijeme svaki dan, kako bi on razvio redoviti raspored spavanja.
 
Naravno, postoje i oni hrčci koji su češće budni tijekom dana. Primjerice, kineski hrčak spreman je za interakciju s ljudima tijekom dana, dok će onaj sirijski biti jako ljut ako mu se poremeti san tijekom uobičajenog rasporeda spavanja. Roborovski hrčci imaju najveću vjerojatnost biti aktivni tijekom dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara