Psić stiže u kuću: Koje sve pripreme trebate poduzeti?

Foto: Shutterstock

DOVOĐENJE novoga štenca doma velika je životna radost. Međutim, prije toga se na toga novog člana kućanstva treba pripremiti.

Nakon što se dogovorili da želite psa i odlučili za pasminu, trebate podijeliti zadatke:

1. Tko će biti zadužen za mijenjanje papira, a kasnije za izvođenje van na obavljanje nužde?

2. Tko će ga hraniti?

3. Tko će ga voditi veterinaru?

Napravite popis riječi za naredbe kako ga ne biste zbunjivali tako da istim riječima označavate različite naredbe. Svaka naredba mora imati svoju riječ i intonaciju.

Treba vam i popis za kupovinu osnovnih psećih rekvizita: posuda za hranu i vodu, hrane, igračaka, češljeva, ogrlica i uzice te markice s imenom i podacima vlasnika.

Kućanstvo treba prilagoditi štencu

Osim toga, trebate svoje kućanstvo prilagoditi štencu. Kemikalije staviti na više police, ukloniti biljke i lomljive predmete, ako je potrebno ugraditi posebna vratašca, paziti da se kablovi ne vuku po podu u prostoru u kojemu pas boravi i slično. Ako imate djecu, dobro ih uputite u ponašanje prema njemu.

Od prvoga psećeg dana u kućanstvu ne radite strku kako se pas ne bi šokirao. Učinite sve da mu prvo vrijeme u vašem domu prođe što opuštenije. Kada uzmete psa ne zaboravite pitati kada je zadnji put nahranjen te je li cijepljen.

Dosljednost je važna otpočetka. Tijekom prve vožnje automobilom, stavite ga na stražnje sjedalo, nekome u krilo ili, još bolje, u nosiljku ili ležaj.

Čim dođete doma pokažite mu gdje je mjesto za nuždu te gdje stoje hrana i voda. Imajte na umu da psa trebate naviknuti na druženje, ali i na samostalno vrijeme. Možda će na početku biti nezadovoljan i cviljeti kada se treba zaigrati sam, ali budite ustrajni i nagradite ga nakon što neko vrijeme provede sam s igračkom ili se mirno odmara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara