"Spašavaju se šunke, a mi imamo problema s izvlačenjem životinja"

"Spašavaju se šunke, a mi imamo problema s izvlačenjem životinja"

Foto: HGSS

I DANAS se nastoji spasiti što više životinja iz Gunje, ali situacija nije dobra. Volonteri ističu da im snage sigurnosti ne daju spašavati životinje, dok poznanicima dopuštaju "spašavanje" šunki, pušaka i sl.!

> Kako sve možete pomoći ljudima i životinjama na poplavljenim područjima?

Jučer su volonteri uz pomoć vojske, HGSS-a u udruge za pomorske aktivnosti izvukli oko 60 pasa, prekjučer oko 30. Izvlačene su i druge životinje, među kojima i dva legla mačića koji još nisu ni progledale. Udruge iz cijele Hrvatske sada transportiraju na privremena udomljenja svima koji životinje žele primiti.

'"Spašavaju' se šunke i puške, a nama ne daju adekvatno spašavati životinje"

Međutim, spašavanje ne teče glatko i volonteri te ljubitelji životinja nailaze na brojne probleme. Kako ističu, vojska i policija ne surađuju uvijek kako bi trebale: "Čule smo se s našim volonterima na području Gunje, stanje nije najbolje, dva čamca su cijeli dan zavezana i neiskorištena, ne daju im da idu u kuće po pse na tavanima i potkrovljima, dolaze i vlasnici koji žele po svoje pse, ali njima također ne daju. One koji imaju nekakve veze s vojskom, policijom i sl. puštaju da "spašavaju" šunke, puške i slične nebuloze! Puno pasa je danima zarobljeno na katovima, ne daju da se ide po njih", ističu iz udruge za spašavanje životinja Rocco.

U tome smo poslali upit MUP-u i MORH-u. "Oružane snage RH sudjeluju u aktivnostima zaštite i spašavanja na poplavama ugroženom području u RH temeljem zahtijeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Odluke ministra obrane Ante Kotromanovića. Napominjemo kako aktivnosti zaštite i spašavanja na poplavama ugroženom području koordinira DUZS i stožeri zaštite i spašavanja županija, gradova i općina, koji određuju prioritete pojedinih aktivnosti. Također, želimo istaknuti kako su proteklih dana, otkako traju aktivnosti na poplavljenim područjima, nakon evakuacije stanovništva, pripadnici OS RH amfibijama i čamcima sudjelovali i u spašavanju životinja koliko god je to bilo moguće, što se moglo vidjeti i na brojnim snimkama i fotografijama s terena. Za organizirane aktivnosti, kao što smo naveli, kao i objavu karantene, zadužene su druge službe i institucije", odgovoreno nam je iz MORH-a.

Na stranicama udruga se također ističe kako će uskoro nastupiti karantena na poplavljenim područjima zbog mogućnosti pojave zaraze, što uključuje i odstrel svih životinja koje se ondje nalaze. Ističe se i da vlasnici kojima su životinje u kućama zovu 112 i to prijavljuju jer volonteri ne mogu neovlašteno ulaziti u njihove domove.

Pišite institucijama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mole se građani da pišu na e-mail adrese Državne uprave za zaštitu i spašavanje (javnost@duzs.hr, dc.zis@duzs.hr), Ministarstva poljoprivrede (office@mps.hr, upiti.gradjana@mps.hr), Vlade RH (predsjednik@vlada.hr), Hrvatskog sabora (gradjani@sabor.hr) i policije (policija@mup.hr) te da zatraže nastavak spašavanja životinja i omogućavanje volonterima udruga za zaštitu životinja da pomognu na terenu", ističu udruge za zaštitu životinja.

Info centar Suza otvorio je posebnu PET RESCUE TELEFONSKU LINIJU 092 3178832, na kojoj će se zaprimati pozivi za sve izgubljene i nađene životinje sa poplavljenih područja. Pozivi će se zaprimati svakog radnog dana 8 - 21 h, a subotom i nedjeljom 9 - 15 h.

S obzirom da su društvene mreže udruga za zaštitu životinja uslijed situacije postale malo kaotične, pojavila se stranica gdje se preglednije mogu vidjeti podaci o psima koji se traže i koji su pronađeni. Želim udomiti psa

INFORMACIJE O ŽIVOTINJAMA, KAO I PONUDE ZA PRIVREMENA UDOMLJENJA, TRAŽITE I OSTAVLJAJTE I NA SLJEDEĆIM STRANICAMA:

Azil Osijek volonteri

Gunja

Voda do grla

Pomoć životinjama u poplavljenim područjima

Udruga Rocco Vinkovci

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara