Što je projekt sterilizacije mačaka "Uhvati - steriliziraj - vrati"?

Foto: Shutterstock

I U HRVATSKOJ se provodi projekt sterilizacije mačaka koji se u cijelome svijetu pokazao najjeftinijim, najhumanijim i najučinkovitijim rješenjem kontroliranog razmnožavanja mačaka.

Riječ je o projektu "Uhvati – steriliziraj – vrati" ( (TNR, eng. Trap – Neuter – Release).  

Metoda se sastoji u hvatanju mačaka, kastriranju/steriliziranju i puštanju što je prije moguće na mjesto gdje su pronađene. Mačke se zadržavaju samo iznimno, u slučajevima da je uhvaćena pitoma macka koja se može udomiti i ako ima mjesta za odgovarajući smještaj.

Kako ističe udruga Šapica uz Zaprešića na svom Facebooku, slobodnoživuće mačke nisu socijalizirane, ne mogu se udomljavati pa ih stoga nitko nema pravo po svim zakonima i pravilnicima ukloniti iz njihova staništa i usmrtiti.
Unatoč povećanju broja mačaka, zahvaljujući programu kastracija, broj prihvaćenih mačaka održan je stabilnim, a broj eutanazija i pritužbi stanovništva se smanjio. Kako bi se spriječilo hvatanje istih mačaka više puta, mačkama je moguće zarezati uho na način propisan zakonom. Konačno, kako bi se kontroliralo zdravlje i brojnost mačjih staništa/kolonija, potrebno je imati organizirana i hranilišta o kojima skrbe sami gradovi ili skloništa s kojima isti imaju ugovore ili građani koji vole životinje.

Hvatanje mačaka složen je proces jer je divlje i slobodnoživuće mačke ponekad teško uhvatiti. Hvata ih se u klopke s mamcima, prebacuje u manje transportere i transportira do veterinarske ambulante u kojoj će biti izvršeni operativni zahvati.

Slobodnoživuće mačke su divlje i s njima treba biti izuzetno oprezan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kastracija ili sterilizacija je operativno uklanjanje spolnih organa - kod ženke jajnika, jajovoda i maternice. To je posve bezbolna operacija koja se izvodi pod anestezijom kada mačka duboko spava. Danas se takva operacija izvodi rutinski,te životinja već nekoliko sati nakon operacije može sve samostalno obavljati. Operativne zahvate potrebno je izvoditi u onim veterinarskim ambulantama koje su blizu staništima mačaka. Obično se mačku lovi dan prije sterilizacije, kako bi ujutro bila natašte. Osim obilježavanja steriliziranih, mačke prolaze i tretman čišćenja od endo i egzo parazita.

Postoperativna njega mačaka obuhvaća njegu mačke nakon operativnog zahvata kada ona dolazi u za to određeno mjesto gdje će boraviti sljedećih nekoliko dana do povratka u svoje stanište. To su najčešće veći kavezi u kojima mačka ima mjesto za spavanje, WC te redovito dobiva hranu i vodu.

Nakon sterilizacije i oporavka, mačka se vraća u stanište s kojeg je uzeta, a na njemu se organizira hranjenje mačaka i kontrola staništa.

Kako u svojim uputama ističe udruga Šapica, potreban je veliki oprez i iskustvo kad se love i tretiraju slobodnoživuće mačke. Cilj je sterilizirati mačku tako da joj se prouzroči što manje stresa te da ljudi ne nastradaju. Uvijek treba imati na umu da su slobodnoživuće mačke divlje i da problemi mogu nastati kod lova, prebacivanja mačke iz lovke u transporter, prilikom sedacije kod veterinara ili tijekom oporavku. Kao vrlo važno ističu povratak mačke u stanište iz kojega je uzeta.

Šapica ne preporučuje da sami lovite slobodnoživuće mačke ako s tim nemate iskustva, već se radije javite njima ili vašoj lokalnoj udruzi ljubitelja životinja.

Kontakt:
Web stranica: www.sapica.hr
E-mail adresa: sapica@sapica.hr, sapica.hr@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/sapicahr/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara