Zašto mačke obožavaju prolijevati vodu iz zdjele?

Zašto mačke obožavaju prolijevati vodu iz zdjele?

Foto: Shutterstock

AKO ste primijetili da to radi i vaša mačka, vrlo vjerojatno vas odgovor itekako zanima.

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto mačke vole prevrtati posudu s vodom i ako vas to frustrira, vjerujte nam, niste jedini. Mnogi vlasnici često znaju zateći više vode po podu nego u zdjeli, a mi vam donosimo 4 tipična razloga za takvo ponašanje.
 
1. Igra
 
Za mnoge mačke, voda u posudi predstavlja neodoljivu igru. Voda se počne "kretati" s najmanjim dodirom šape, a onda shvate da što brže i jače rade šapama, to se i ona više miče. Posebno to vrijedi za mačke koje ne dobivaju dovoljno stimulacije tijekom dana, odnosno za one kojima je dosadno pa prolijevanje vode vide kao priliku za zabavu.
 
2. Šape
 
Mačke koje ne vole stavljati svoju njušku u zdjelu s vodom, mogu umakati svoje šape u nju, a zatim lizati vodu s krzna. To ponašanje može postati navika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
3. Odraz
 
Mačke tako mogu vidjeti svoj odraz ili svjetlost koja dolazi s površine te pokušati to uhvatiti. Ovisi o razini njihove oduševljenosti, to lako može dovesti do prolijevanja vode ili prevrtanja čitave posude.
 
4. Sigurnost
 
Ako mačka ne želi staviti glavu u zdjelu vode, jer se tako ne osjeća ugodno ili sigurno, jer to ograničava njezin vid, ona može proliti vodu, kako bi lizala tekućinu s poda. To bi se moglo događati ako je posuda previše duboka, premala, prevelika ili jednostavno na lošem mjestu u kući.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara