Bombajska mačka: Minijaturna crna pantera

Bombajska mačka: Minijaturna crna pantera

 Foto: www.123rf.com

BOMBAJSKA mačka nastala je 1950. godine na području SAD-a i to križanjem crne američke kratkodlake mačke s crnom burmanskom mačkom.

Začetnica pasmine i najzaslužnija za njezin razvoj je uzgajivačica Nikki Horner koja je križanjem navedenih mačaka željela stvoriti minijaturnu i prijateljski raspoloženu crnu panteru.

Pasmina prepoznatljiva po mišičavom tijelu koje je prekriveno crnom kratkom i sjajnom dlakom te zaokruženoj glavi na kojoj se ističu oči bakrene boje priznata je 1976. godine. Ime je dobila po Bombaju, gradu u Indiji koja se smatra domovinom crnih leoparda.

Ova mačka egzotičnog izgleda kao ljubimac preporučuje se vlasnicima koji većinu vremena provode kod kuće jer riječ je o mački koja se izuzetno veže za obitelj i ne voli biti sama kod kuće. Kao i većina mačaka voli se maziti, ali gotovo uvijek će biti spremne za igru.

Poznavatelji pasmine kažu da ih je kao i pse moguće naučiti različitim trikovima. Veliki plus ove pasmine je lagano održavanje njihove dlake.

Napomena: Iako mnogi misle kako je crna pantera posebna vrsta to nije tako. Naziv se koristi za životinje (najčešće leoparde i jaguare) čije je krzno crne boje i to kao rezultat melanizma.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Egipatska mau mačka

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara