I psi ne mogu spavati zbog briga, baš kao ljudi

I psi ne mogu spavati zbog briga, baš kao ljudi

Foto: 123rf.com

ZNATE li kako je to kada legnete spavati, ali ne možete zaspati? Iako vam je tijelo umorno, mozak radi kao lud. Razmišljate o raznim stvarima koje su se dogodile tijekom dana i o stvarima koje će se dogoditi. Brinete se je li vam netko dao kompliment ili vas je uvrijedio.

Niste sigurni kako ćete napraviti sve što morate i jeste li napravili ono što ste trebali. Naravno da znate kakav je to osjećaj, jer je normalno da mi ljudi imamo briga. No nedavno istraživanje obavljeno u Mađarskoj te objavljeno u magazinu The Royal Scientific dokazuje da i psi imaju problema sa spavanjem, pogotovo kada su pod stresom.

Baš kao i nas, i pse muče razne brige zbog kojih ne mogu mirno spavati. Istraživanje je mjerilo količinu sna kod pasa koji su prije spavanja osjetili pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su izazvali dodiri vlasnika, a negativne prilaženje zastrašujućeg stranca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali da su psi izloženi pozitivnim emocijama spavali mirnijim i dubljim snom, dok su psi izloženi stresu spavali laganim i isprekidanim snom. Zanimljivo je da su psi izloženi stresu prije spavanja prosječno brže zaspali od ostalih pasa, što je vrlo slično ljudskom ponašanju.

Znate onaj osjećaj kada očajnički želite da ovaj dan što prije završi i da što prije zaspite, ali san nikako ne dolazi? Prema novim saznanjima, i naši ljubimci zbog briga mogu provesti besanu noć.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara