Evo kako samo dva sata sna manje od preporučenog utječu na izgled

Evo kako samo dva sata sna manje od preporučenog utječu na izgled

Foto: Press /Sleep School

11 TISUĆA Britanaca sudjelovalo je u opsežnom istraživanju o navikama spavanja i o tome kako neispavanost utječe na naš organizam. Rezultati su zapanjujući, posebno s obzirom na činjenicu da sat, dva manje sna generalno ne doživljavamo kao nešto što nam može toliko naštetiti, no ovo je istraživanje pokazalo da itekako može.

Studija je provedena na londonskoj instituciji Sleep School, a u istraživanju je sudjelovala i 46-godišnja Sarah Chalmers (naslovna fotografija) koja, kako je navela, spava u prosjeku šest sati dnevno. Istraživanje je pokazalo koliko samo dva sata više sna pozitivno utječu na zdravlje i izgled. Doduše, o relevantnosti "prije i poslije" fotografija 46-godišnje Sare, koje su priložene kao dokaz o tome koliko je manjak sna štetan, može se raspravljati, no stručnjaci tvrde da se nikako ne smije zanemariti rezultate studije koji pokazuju da je neispavanost štetnija nego što to općenito mislimo.

Manjak sna, naime, osim što rezultira slabijom koncentracijom i lošijom memorijom (to smo znali), znatno utječe i na izgled. Samo jedna ili dvije noći nedovoljnog sna drastično utječu na kožu, bore su vidljivije, ten je lošiji, a tu su i neizostavni podočnjaci. Sarah navodi kako je godinama, otkad ne spava dovoljno, patila od rastresenosti, bila je konstantno nervozna i osjećala pojačanu potrebu za hranom.

Manjak sna povezan je i s pragom boli, ali najviše utječe na kožu

"Radnim danima spavala sam u prosjeku šest sati dnevno, a samo vikendom sam se trudila to nekako nadoknaditi. Kada sam odlučila sudjelovati u istraživanju prvu noć sam spavala samo četiri sata, a onda sam počela povećavati broj sati spavanja. Pozitivni efekti bili su brzo vidljivi", navod Sarah, kako prenosi Daily Mail.

Studija je pokazala da je nedostatak sna povezan i s pragom boli, odnosno nesanica ga snizuje, ali manjak sna uglavnom najviše utječe na kožu. Razina kortizola povećava se ako ne spavamo dovoljno, a to znatno utječe na smanjenje kolagena, odnosno smanjuje se elastičnost kože. Nedovoljno sna slabi i sposobnost regeneracije kože pa dolazi do pucanja kapilara. A tu je i imunološki sustav koji također slabi ako ne spavamo dovoljno.

"Zamislite da s vašim automobilom dan za danom uporno prelazite preko grbavog terena. Automobil se sve više uništava. Upravo to se događa i s našim tijelom ako ne spavamo dovoljno", objašnjava Irshaad Ebrahim iz London Sleep Centra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara