"Trava ne šteti mozgu, alkohol je problem"

"Trava ne šteti mozgu, alkohol je problem"

Screenshot: YouTube

ŠTETNOST pušenja marihuane često je u fokusu društvenih rasprava i znanstvenih istraživanja, a posljednjih godina popriličan je broj studija koje opovrgavaju (uvriježeno) mišljenje o tome da je trava štetna.
 
Još jedan znanstveni rad na tu temu objavljen je nedavno u časopisu The Journal of Neuroscience, a studija se temeljila na istraživanju promjena na mozgu koje uzorkuje konzumacija marihuane.
 
Istraživanje je obuhvatilo četiri skupine ispitanika: prve dvije sastojale su se od po 29 adolescenata, u jednoj su bili oni koji svakodnevno konzumiraju marihuanu, a u drugoj oni koji je nikad nisu koristili niti je sada koriste.
 
U trećoj i četvrtoj grupi bili su odrasli: isto tako podijeljeni na one koji konzumiraju marihuanu, i oni koji je ne koriste.
 
Znanstvenici su pratili morfološke promjene na mozgu ispitanika, a konačni rezultati eksperimenta pokazali su da konzumacija marihuane nema znatnog utjecaja, pa samim time ni neke bitne razlike između rezultata mjerenja mozga između onih koji su konzumirali marihuanu i onih koji nisu.
 
"S obzirom na promjene trendova u prihvaćanju i korištenju marihuane, prije odluke o legalizaciji potrebno je temeljito ispitati sve rizike, ali ne procjenom, već opsežnim znanstvenim istraživanjima", stoji u objašnjenju znanstvenika koji su provodili ovo istraživanje.
 
Osim zaključka o tome da marihuana ne uzrokuje (štetne) promjene na mozgu, te da ne smanjuje kvocijent inteligencije, kako su neke studije "dokazale", eksperiment je pokazao da alkohol, koji je uglavnom društveno prihvaćen i legalan, itekako štetno utječe na ljudski mozak. 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara