Vijest o smrti kraljice Elizabete II greškom objavljena na Twitteru BBC-ja

Vijest o smrti kraljice Elizabete II greškom objavljena na Twitteru BBC-ja

Screenshot: YouTube

BBC JE u danas pokrenuo internu istragu i ispričao se nakon što je na profilu njegove novinarke na Twitteru tijekom simulacijske vježbe u slučaju kraljičine smrti greškom objavljena vijest o smrti Elizabete II. kojoj je 89 godina.

"HITNO: kraljica Elizabeta primljena u Bolnicu kralja Eduarda VII. u Londonu. Uskoro slijedi priopćenje: @BBCWorld", napisala je jutros na Twitteru Ahmen Khawaja, novinarka u servisu koji objavljuje vijesti na urdu jeziku. Dok informaciju ubrzo preuzima američka mreža CNN i njemački dnevnik Bild, ista novinarka BBC-ja objavljuje drugu poruku: "Kraljica Elizabeta je umrla".

Čim se podigla medijska bura, Khawaja briše svoje dvije poruke. Nakon toga piše: "Lažna uzbuna, izbrisala sam dvije ranije poruke" i kaže kako sumnja da se njezin telefon prisluškuje. "Ostavila sam telefon kod kuće bez nadzora. To je neslana šala. Ispričavam se", napisala je na Twitteru nakon čega je opet izbrisala poruku.

Lažna uzbuna se dogodila baš u vrijeme dok je kraljica bila na godišnjem sistematskom pregledu. Da bi zaustavio glasine, glasnogovornik Buckinghamske palače je izdao priopćenje, što ne čini često, istaknuvši da je bila riječ o "rutinskom pregledu" i da je kraljica već napustila bolnicu. Dok su brojna britanska glasila preuzela informaciju, BBC je objasnio da se izgred dogodio "u okviru tehničkog pokusa u vezi s obavijesti o smrti".

"Poruke na Twitteru koje govore o bolesti člana kraljevske obitelji pogreškom su poslane s profila jedne novinarke BBC-ja. Poruke su brzo uklonjene i ispričavamo se zbog neugodnosti", istaknula je ta radiotelevizijska kuća u priopćenju. BBC, koji uživa svjetski ugled, rekao je da u okviru "stegovnog postupka" vodi istragu kojom će utvrditi okolnosti objavljivanja lažne informacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara