Beira V8: Dragulj engleske manufakture

U NAS malo poznatu englesku manufakturu bije glas proizvođača ekskluzivnih sportskih modela. Posljednja potvrda stiže u obliku atraktivnog roadstera postavljenog na GM-ovu platformu.

Čuda nisu moguća, pa već estetski izraz pokazuje nit poveznicu s GM-ovim adutima, Pontiacom Solstice i Saturnom Sky, odnosno europeiziranom izvedbom u obliku Opela GT. I ovdje se radi o dvosjedu opremljenom mekim krovom, kojem je tvrtka iz Norfolka podarila nešto atraktivniji izgled.

No, u ovom slučaju Kappa platformu goni GM-ov moćni LS2 6.0 V8 motor snažan preko 400 KS, inače odgovoran za pokretanje Corvette. Usuglašen je sa Tremec-ovim šest-stupanjskim ručnim mjenjačem solidnih karakteristika.

Pridodamo li tomu podatak o ukupnoj masi koja iznosi svega 1.400 kg, epilog su adrenalinske performanse - ispod pet sekundi za sprint do 100 km/h i maksimalac blokiran na 250 km/h.

Ovjes je razvijen u suradnji s tvrtkom KW Suspension, dok se za sigurno zaustavljanje brinu HiSpec-ove kočnice s diskovima promjera 325 mm na sva četiri kotača, te šest-klipnim čeljustima sprijeda i četiri klipnim straga.

Od posebnosti vrijednih spomena svakako je i instalacija za pogon na ukapljeni naftni plin sa spremnikom kapaciteta 70 litara, a putem kojeg autonomija automobila skače na preko 1.100 km.

Iako karakteriziran ručnom izradom, model se može podičiti obiljem ugrađene opreme. Multimediju potpisuje Clarion, a ona uključuje 7-inčni TFT zaslon, DVD reproduktor, iPod i Bluetooth povezivanje, te memoriju kapaciteta 30 Gb.

Breckland Technology Beira V8 u prodaju stiže potkraj godine, a nudit će se i u izvedbi s volanom na lijevoj strani. Početna cijena je oko 70.000 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara