Dodge RAM SRT-10 – najbrži pick-up na svijetu

ČIKAŠKI salon automobila je uvijek bio u sjeni Detroita. Tako bi i ostalo da se Dodge nije potrudio i predstavio trenutno najsportskiji pick-up na svijetu.

Zahvaljujući Viperu Dodge je u SAD-u stekao imidž sportske marke. Očito da im ti nije bilo dovoljno, pa su odlučili uzeti još jednu titulu.

Dakle, ne samo da imaju ikonu američkog sna u automobilskom pogledu, već su san proširili i na pick-up segment.

Fordov SVT odjel dobio je konkurenciju i mora prihvatiti poraz, barem zasad.

Ram SRT-10 nastao je po već dobro poznatoj šabloni. U serijsku osnovu se ubaci golemi-snažni motor, mehanika se prepusti suradniku, nabaci se pokoji spojler i proizvod je gotov.

Upravo tako je nastao i ovaj opaki pick-up. Motor je posuđen od nikog drugog doli Vipera.

Kako je riječ o, za naša poimanja ogromnom vozilu, nije bilo previše problema sa smještanjem 8.3-litrenog V10 agregata.Motor zastarjele konstrukcije razvija respektabilnih petstotinjak konja i više od 700 Nm okretnog momenta.

Sasvim dovoljno za postizanje rekorda, kad u u pitanju performanse.

Recimo samo da kamionet do 96 km/h ubrza za 5.2 sekunde, i postiže maksimalnih 242 km/h. Čak 90 % okretnog momenta vozač ima na raspolaganju u širokom režimu rada motora, od 1.500 pa sve do 5.600 o/min.

Podatak od kojeg se "ježi koža" i bude maštanja.
Podaci o potrošnji goriva su nepoznati, tako je i bolje, jer bi zasigurno zasjenili prije navedene performanse.

Kako kažu u Dodgeu, želja je bila stvoriti opaki stroj, koji će biti jednostavan, ali strašno brz.

Po svemu sudeći izgleda da su uspjeli, jer riječ je o pick-upu sa Viperovim srcem.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara