U Beogradu smo tri dana jeli bez prestanka: Pogledajte što i gdje
NASTAVLJAMO s mini gastro reportažom iz Beograda. Jučer ste mogli pročitati kako se kreću cijene na tamošnjim tržnicama, a danas ćete vidjeti što smo sve i gdje jeli.
Inače, pekara ima na svakom koraku, baš kao i kod nas, pa možete za 50 do 100 dinara (3 do 7 kuna) prigristi neko slatko ili slano pecivo dok hodate gradom.
Skroz dobra pekara te Hleb i kifle imena su dva poznata lanca poput Dubravice i Mlinara u Hrvatskoj, ali vidjet ćete i brdo ostalih, manjih pekara. Nismo naišli na peciva koja su puno drukčija od onih na koja smo navikli.
Mesnica Svilaja (Bajlonijeva pijaca)
Ovo je mesnica s geslom "Kupite kod nas, pečemo za vas" u kojoj kupite meso, ostavite da vam ga ispeku i vratite se za 20 minuta po gotov gablec. U staklenoj vitrini smo izabrali dva ražnjića "rolovanih pilećih džigerica", ćevap omotan slaninom i dva mesna uštipka, jedan ljuti i jedan blagi.
Pečenje se ne naplaćuje dodatno, a sve je skupa, s jednom lepinjom, koštalo oko 900 dinara, što je 60-ak kuna.
Uz meso nismo imali kajmak, već smo na tržnici kupili malu staklenku domaćeg hrena za 100 dinara, to jest 6 kuna. Na desetak stupnjeva i pored krcate tržnice ovo nije loš gablec, ali nije ni neka ekskluziva po koju bismo se vratili prvom prilikom.
Ferdinand knedle (Gavrila Principa 58)
Ferdinand knedle na Instagramu pratimo oduvijek i baš nas je zanimalo izgledaju li tako dobro i uživo. I stvarno izgledaju. U njihovoj vitrini naći ćete hrpu slatkih knedli, ali i nekoliko vrsta slanih za one kojima slatko nije na prvom mjestu. Probali smo Carsku i onu s marelicom, kao i slane s piletinom i junetinom, uz koje dobijete tartar umak, a morali smo uzeti par i za doma ili po putu, kako god.
Od osam knedli koliko smo ih probali, najbolja nam je Kraljica Marija jer je uvaljana u orahe i punjena mekanom kremom od oraha te ima okus kao dobra orahnjača. Jedna knedla u prosjeku košta 150 dinara, što je 9 kuna. Kad idući put dođemo u Beograd, svakako ćemo skoknuti na doručak u Ferdinand, a čuli smo i kako uskoro dolaze u Zagreb.
Ambar Balkan Cuisine (Karađorđeva 2, "Beton hala")
Naručili smo voz ili kako ga u Ambaru zovu - Doživljaj bez granica. Cijena po osobi je 2790 dinara, što je oko 180 kuna, a u to nisu uključeni piće i desert. Najprije su na stol stigla predjela, dobili smo hrskave pohane tikvice s umakom od vrhnja, suhe šljive punjene kozjim sirom urolane u slaninu, gibanicu na kremi od mente, tatar biftek s brioche pecivima, lepinje, čvarke, turšiju s kurkumom, hladni prebranac, ajvar, kajmak i tzatziki s ciklom. Sve je bilo stvarno dobro, a favoriti su nam tikvice, suhe šljive, prebranac i tzatziki s ciklom.
Nakon toga stigla je drpana prasetina, koja je najpoznatije jelo u Ambaru. Radi se o pulled porku, ali ne onom punom BBQ umaka, nego lijepoj svinjetini koja okusom podsjeća na dobar odojak, slana je i slatka, a u kombinaciji s pire krumpirom s kajmakom i salatom od ljubičastog kupusa je definitivno hit.
Uz drpanu prasetinu na stol je stigla i vratina s umakom od kiselog mlijeka s rotkvicama, koja je isto bila dobra, ali je ovdje ipak ostala u sjeni.
Kratko smo se odmorili pa nastavili s domaćim kobasicama, koje su bile dosta pikantne, ali iznimno svježe, te ljutim pilećim stripsima i završili baš dobrim ćevapima. Odmah smo na početku krenuli opasno, pa nismo mogli stići do kraja voza jer smo se previše najeli tako da smo propustili sarmu i teletinu ispod saća.
Malo nam je žao, ali sve je bilo prefino, pa nismo razmišljali unaprijed da nas čeka još puno sljedova. Općenito nam se sviđa ideja tapasa i probavanja svega pomalo - umjesto ogromne porcije jednog jela dobijete petnaestak mini verzija gotovo svega s menija, a sve se donosi pomalo, pa imate vremena i za predah.
Za kraj smo pojeli kolače od čokolade i maline, koji nas nisu oborili s nogu, dijelom jer smo očekivali neke tradicionalnije deserte, a dijelom jer smo bili previše siti. Inače, koliko je Ambarov koncept dobar, pokazuje i činjenica da im je lokal u Beogradu jedan od tri, dok su druga dva u SAD-u, točnije u Washingtonu i Calderonu.
Slatkoteka (Bulevar kralja Aleksandra 52)
Slatkoteka je poznata slastičarnica koja je krenula s krafnama za kojima žudi cijeli Instagram, a onda su proširili ponudu i na razne druge slastice, poput torti i skulptura od bijele čokolade u raznim bojama i za razne prigode poput rođendana, Božića i Uskrsa. Ipak, to se radi po narudžbi, dok je u njihovim lokalima moguće kupiti krafne koje izgledaju stvarno lijepo.
Pojeli smo jednu od čokoladnog tijesta prelivenu čokoladom i onu od običnog tijesta s bijelom čokoladom i jagodom. Prostor je jako ugodan, izbora je puno i jedna krafna košta oko 12 kuna, ali nisu nas oduševile jer su preslatke za naš ukus.
Dogma brewery (Radnička 3)
Pivovara Dogma je malo izvan centra grada, u jako fora uređenoj hali koja se nalazi odmah pored pogona u koji gledate kroz stakleni zid ravno sa šanka. Tu će se jako dobro zabaviti ljubitelji crafta, ali i oni koji žele prigristi nešto u pivničkom stilu. Nismo bili dovoljno gladni za burger i pomfrit, pa smo uzeli kolutiće paniranog kačkavalja koji je podsjećao na mozzarellu, uz koje smo dobili slatki čili i bijeli umak. Uz jednu NE IPU i sour s malinom ovo bismo jelo rado naručili svaki put. Cijena jedne porcije je 360 dinara, odnosno 23 kune.
Docker BrewPub (Žorža Klemensoa 27b)
Ovaj se pub otvorio prije svega desetak dana i po Beogradu se ubrzo pročulo za novo mjesto u gradu, pa smo morali vidjeti kako je tamo. Pivnica je u istom prostoru kao i proizvodnja, a oni koji ne znaju što bi popili od piva, mogli bi se izgubiti kad pogledaju u ploču s ponudom. Sva sreća pa su zaposleni u šanku ljubazni i rado će vam pomoći da nađete onu koja vam odgovara.
Ipak, ono što je nas zanimalo bio je jelovnik koji su u Dockeru pomno slagali tjednima. Za oko nam je zapeo Fish&Chips i dobro da je. Dobili smo sočni komad oslića u hrskavom orly tijestu sa začinjenim krumpirićima, tartarom i pireom od graška koji nevjerojatno paše uz ribu i krumpir. Jedna porcija je 730 dinara, odnosno 46 kuna. Ovakvo ugodno iznenađenje morali smo zaliti jednom IPA-om.
Rubin Restaurant (Kneza Višeslava, Košutnjak 29)
Rubin je restoran koji radi već desetljećima, onaj u koji ćete odvesti starce svoje cure/dečka, poslovne partnere ili omiljene rođake kad ih želite impresionirati.
Smješten je malo izvan grada pa do njega morate autom, ali definitivno se isplati jer ćete pojesti pošten ručak usred šume s pogledom na Beograd.
Došli smo na nedjelju pa smo prvo pojeli juhu s knedlama, koja je bila super start.
Pohani celer kao predjelo probali smo prvi put ikad i stvarno je dobar, pogotovo u kombinaciji s umakom od šumskih borovnica.
Uz to su išle šljive umotane u slaninu koje nisu punjene sirom kao one u Ambaru, ali su jako dobre, nama osobno čak i bolje od punjenih.
Kad birate glavno jelo u Rubinu, izbora je puno i teško se odlučiti, ali svi oni koji je još nisu probali, svakako bi trebali naručiti Karađorđevu šniclu. Paniranu svinjetinu punjenu kajmakom dobit ćete s pomfritom i tartar umakom, a iako će vam se na prvi tren učiniti da je nećete moći pojesti cijelu, itekako hoćete jer je meso mekano i sve je skupa baš ukusno.
Na meniju imaju i jelo od svinjskog filea s pečenim paprikama i lukom, koje je inače bilo omiljeno jelo čovjeka koji je pokrenuo restoran i kojeg se današnji vlasnici, njegovi unuci, rado sjete. Probali smo ga i definitivno podsjeća na bakinu kuhinju i okus domaćeg ručka.
Ako niste za previše kompliciranja, naručite ćevape. Fini su, sočni i nisu presoljeni ni preljuti.
Taman kad smo pomislili da je kraj, do nas je došla tacna sa svim desertima koje imaju u ponudi. Znači, kad želite naručiti desert, ne birate ga na jelovniku, već do vas dolazi tacna s (u ovom slučaju) jedanaest slastica i vi birate koja vam najbolje izgleda, pa vam donesu desert koji ste odabrali.
Cijeli ručak po osobi, uključujući piće i desert, stajat će vas oko 3500 dinara, što je oko 230 kuna. Izlet u Beograd zaključili smo ovdje, a sigurni smo kako nam je ostalo još puno toga za probati.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan, ali i reportaže iz cijele regije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati