Filmsko umijeće ponovno na sceni za nagrade Oscar 2003.

PRVORAZREDNI filmovi nisu nešto po čemu je Hollywood nužno prepoznatljiv, no ove godine u utrci za Oscara znatan je broj upravo takvih.

Tek 9 dana prije dodjele Oscara (23. ožujka) i nekoliko dana prije zaključivanja glasovanja članova Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti (18. ožujka) može se također ustvrditi da su promidžbene kampanje pojedinih filmskih studija bile gotovo potpuno oslobođene podmuklosti kakva je bila viđena proteklih godina.

Jedan od nominiranih, redatelj mjuzikla "Chicago" Rob Marshall, cijeli događaj prihvaća sa smiješkom.

"Potpuno sam nov u ovakvim događanjima i sve mi je vrlo zanimljivo. Sretan sam što u tome sudjelujem, pogotovu jer se sve odvija na vrlo otmjen način", kaže Marshall.

Prošle su godine ukus i otmjenost bili odbačeni kada je na površinu izbila ružna glasina kako je John Nash, tema prošlogodišnjeg dobitnika Oscara "Genijalnog uma", bio antisemit te zauzela naslovnice brojnih novina.

Ric Robertson, izvršni administrator Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti, zadovoljno ističe da se ova godina "čini lišenom takve vrste kampanje".

No, dodao je da je proteklih dana dobio nekoliko poziva od članova akademije u kojima su ga izvijestili da su dobili pozivnice za zabave na kojima će biti nazočni i neki od kandidata za Oscara. Iz pozivnica nije jasno tko te zabave organizira.

Takve pozivnice, po riječima Robertsona, izgleda da krše pravila akademije, no konačan zaključak nije moguć prije temeljitog ispitivanja svakog slučaja. Ako se pretpostavka pokaže točnom, studiji koji iza zabava stoje mogli bi izgubiti pravo na ulaznice za svečanost dodjele Oscara.

Robertson nije htio reći o kojim se studijima i filmovima radi.

Ove godine najviše nominacija ima "Chicago" - čak 13. Marshall je već dobio godišnju nagradu Udruge redatelja (DGA) ispred Martina Scorseseja koji je potpisao "Gangs of New York". Zanimljivo je da u proteklih 46 godina, otkako DGA dodjeljuje nagrade, samo pet puta dobitnik Oscara kao najbolji redatelj nije bio onaj kojega je prethodno izabrala DGA.

Pobjeda Marshalla vjerojatno je barem malo pogodila čelnika Miramaxa Harveyja Weinsteina čiji studio ove godine nudi filmove koji su zaslužili čak 40 nominacija za Oscara. Samo su "Chicago" i "Gangs of New York" prikupili 23.

Weinstein, moćni čovjek filmske industrije poznat po snažnim emocijama, ne krije da je njegov favorit Scorsesejevo ostvarenje.

Činjenica da Miramax ima toliko nominacija naveo je neke od promatrača da se zapitaju je li moguće da studio u takvim slučajevima ne favorizire jedne filmove naspram drugih.

Miramax, koji je majstor vođenja filmskih kampanja, odavno je naslutio taj mogući problem, pa je svoj marketinški odjel podijelio u više timova zaduženih za pojedine filmove.

"Jednako ćemo ih podržavati i pustiti da nagrada pristigne tamo gdje joj je sudbina", izjavio je Miramaxov voditelj marketinga Jason Cassidy.

Ipak, bez obzira tko osvoji Oscara, gotovo je sigurno da će na svečanosti dodjele Weinstein imati prigodu dosta puta čuti "hvala ti, Harvey".

Zanimljivo je reći da, u smislu zarade, nominacije filmovima donose možda i više nego sama nagrada. Ove je godine nakon dobivanja nominacije mjuzikl "Chicago" zaradio dodatnih 50 milijuna dolara čime se ukupna zarada popela na 115 milijuna.

Dobivanje Oscara nešto se manje odražava na zaradu u kinima budući da je veliki broj gledatelja filmove vidio i prije svečanosti. Zarada filma "Genijalni um" pala je za pet posto tijekom vikenda nakon dobivanja Oscara za najbolji film prošle godine.

S druge strane pak studiji nisu nezadovoljni jer zarada onda počinje rasti na prodaji video-kazeta, DVD-a, kabelskoj televiziji i kanalima koji emitiraju prema narudžbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara