Hoće li i 2004. biti godina debelih?

U 2003. godini čovječanstvo se još malo udebljalo, pa se, prema izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), već može govoriti o epidemiji pretilosti!

Prema SZO, u svijetu već živi milijarda ljudi s pretjeranom tjelesnom težinom. Onih, u punom smislu riječi debelih, ima oko 300 milijuna! Prema procjnama SZO, čak 58 posto svih dijabetesa može se pripisati debljini. Pretilost je, uz to, "kriva" i za 21 posto srčanih bolesti. Zanimljiv je podatak da je najčešći uzrok nesposobnosti kod starijih osoba - tzv. osteoartritis - također vezan uz prekomjernu tjelesnu težinu.

Ne treba onda čuditi da u izvješću za Europu, stoji kako je pretilost postala "paneuropskom epidemijom", tvrdi se u prilogu dr. Berislava Skupnjaka objavljenom u Liječničkim Novinama. U Europi je u posljednjih deset godina udvostručen i broj pretile djece. Nakon svega, još manje čudi da je u publikaciji Eurohealth izašao članak znakovita naslova "Europska unija i epidemija pretilosti". Uz ostalo, navodi se da pretilost izaziva između dva i osam posto svih troškova za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na udaru kritike našle su se i velike prehrambene kompanije koje agresivno reklamiraju svoje proizvode, osobito one namijenjene djeci. Pedantni europski statističari pobrojili su da takvih "dječjih" TV-reklama reklama samo u Velikoj Britaniji ima čak 17 u jednom satu!Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara