Koenigsegg Edition: Dragulji za 1,5 milijuna eura

Koenigsegg Edition: Dragulji za 1,5 milijuna eura

NAJPOZNATIJI švedski "draguljar" u Ženevi predstavlja specijalne izvedbe svojih modela CCX i CCXR, i to na nagovor svojih klijenata.

Za razliku od konkurencije koja svoje specijalne izvedbe pronalazi u modi, poput Versace izvedbe Lamborghinija i Hermes izvedbe Veyrona, švedska tvrtka je imenima modela dodala samo Edition. I to je sasvim dovoljno za automobil kojeg mnogi još uvijek smatraju najboljim sportskim automobilom na svijetu.

Uglavnom, osnovni znak raspoznavanja je vanjština u crnoj boji visokog sjaja, te crveni dodaci na bioetanolskoj CCXR izvedbi. Osim toga tu su povećani stražnji spojler te aerodinamički dorađeni elementi poput prednjeg odbojnika i pragova.

Novost ispod karbonskog odijela je modificirani ovjes iz domene mehanike, dok je sve ostalo ionako kompatibilno s natjecateljskim bolidima. Primjera radi keramičke kočnice Koenigsegga s brzine od 100 km/h zaustave nakon svega 32 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagi redizajn prošla je i unutrašnjost. Potpuno opremljeni interijer dobio je unikatne detalje svojstvene Edition izvedbi (podloga mj. Instrumenata, tepisi i sl), ali i novi raspored centralne konzole. Također, gotovo cjelokupan popis opcija sada je standardan, a između ostalog uključuje kameru za vožnju unatrag, navigaciju i sl.

Iako obje izvedbe pokreće 4.8 V8 twinturbo motor, one se međuosobno bitno razlikuju. CCX razvija 888 KS i 920 Nm, a CCXR čak 1.018 KS i 1.060 Nm. O kakvim se ovdje zvijerima radi dovoljno je reći kako slabiji CCX uhvati 100 km/h za 2,9 sekundi, 200 km/h hvata za 9,2 sekundi, a maksimalna brzina je preko 400 km/h. Ukoliko bi ovdje Bugattijev Veyron držao ritam, protiv CCXR-a on nema šansi. 8,9 sekundi do 200 km/h i preko 417 km/h maksimalne brzine vrhunac su današnje ponude cestovnih automobila.


 
Koenigsegg će proizvesti ukupno 20 primjeraka iz Edition serije, od čega svega šest na osnovi CCXR-a. Poznata je i cijena, a ona glasi 1,3 milijuna za slabiji CCX i 1,5 milijuna za CCXR, eura naravno. Za utjehu recimo kako cijena uključuje jamstvo i servis tijekom prvih pet godina.

Više informacija možete naći na službenim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara