MG ZT 260 V8 - britanski muscle car

MG ROVER grupa prije nekoliko je dana službeno predstavila svoj novi sportski model. Englezi ko Englezi, ne skrivaju oduševljenje najavljujući pohod na Europu s novim miljenikom muscle car tradicije.

U punom imenu noviteta koje glasi MG ZT-T kriju se najatraktivnije karakteristike engleskog bolida. Automobil je razvijen na osnovi modela ZT-T, koji je dosada bio dostupan u motornim izvedbama od 160 i 190 KS. Novitet, međutim ide korak dalje.

Ispod poklopca kuca Fordovo srce, bolje rečeno 4.6-litreni V8 motor najveće snage 191/260 kW/KS pri 5.000 o/min. Veliki obujam i američki geni rezultirali su grandioznim okretnim momentom koji iznosi 410 Nm, a motor ga ostvaruje pri 4.000 o/min. Motor poznat iz Ford Mustanga zaslužan je za rekord u klasi, koji zasigurno neće tako brzo biti oboren.

U skladu s povećanom snagom, model je dobio još jedno poboljšanje. Za razliku od ostalih izvedbi, ova se može pohvaliti stražnjim pogonom i novim 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Naravno, cjelokupno podvozje je detaljno prerađeno i optimirano sa stanovišta stabiliteta, ali i aerodinamike. Zbog boljeg kontakta s podlogom ugrađene su Eibach opruge i Bilstein amortizeri, kombinacija koja je omiljena kod većine tunera.

U pouzdanost ovako sklopljenog bolida ne treba sumnjati. U MG-u naglašavaju da je automobil prošao rigorozna testiranja, od hladnje Švedske, do užarena prašine australske "busha". 

Za sigurno zaustavljanje brinu se diskovi promjera 325 mm sprijeda i 332 mm straga. Automobil je postavljen na alu naplatke (deset krakova) promjera 18 inča na koje su montirane Continental ContiSport gume mjera 225/45 ZR 18. 

Performanse su na tragu super sportskih automobila. Ubrzanje do 100 km/h traje 6.6 sekundi, a do 160 km/h sasvim solidnih 16.3 sekunde. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Velik i snažan motor za sobom redovito donosi i pozamašnu potrošnju goriva. U ovom slučaju kreće se od 10.4 l/100 km na otvorenoj cesti do 17.9 l/100 km u gradskom režimu.

Poznate su cijene za britansko tržište koje se kreću od 27.995 GBP za limuzinsku izvedbu do 33.750 GBP za potpuno opremljen karavan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara