Novi Chevrolet Corvette napada Ford GT 40

Novi Chevrolet Corvette napada Ford GT 40

SASVIM je sigurno da će Chevrolet uskoro objaviti prve službene snimke nove generacije Corvette. I to nije sve, tim stručnjaka već razvija specijalnu izvedbu, koja će pokušati ugroziti poziciju zasad neuhvatljivog Forda GT40.

Glavni inženjer, Dave Hill najavljuje da će Z06 izvedba raspolagati s barem 500 KS, što je 25 % više od trenutne izvedbe.

"Ništa bez obujma"- rekli bi Amerikanci, pa ne čudi što će novu Vettu pokretati small-block V8 agregat obujma čak 7.000 ccm. Povijest se ponavlja, jer tako glomazan motor imala je Corvettina generacija iz 1960. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šlag na torti je specijalna izvedba tzv. ultra-performance model koji bi Fordovoj nemani trebao konkurirati s barem 600 KS ispod poklopca motora. Da bi se isti dostigao, biti će potrebno smanjiti masu serijskog modela za nekoliko stotina kilograma (primjena kompozitnih materijala), a možda čak i motor opremiti turbo-punjačem.

Novi motor je samo jedan od projekata novog Performance Build centra smještenog u Wixomu, Michigan. Dotični centar bi prve super-sportske motore mogao početi isporučivati krajem 2005. godine, a njegov kapacitet iznosi čak 10.000 motora godišnje.

Model na tržište neće stići prije 2006. godine, a očekuje se da njegova cijena ne bi trebala prelaziti 100.000 USD, što je dvostruko više od trenutne Z06 izvedbe (405 KS). Izvedba je u kuloarima već prozvana "Blue devil", što dovoljno govori o Chevroletovim aspiracijama.


Ford GT40

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara