Pobjegao iz kuće u Irak radi školske zadaće

SVAKOG dana na stotine američkih tinejdžera bježi od kuće, ali malo koja priča je izazvala takvu pažnju američke i svjetske javnosti kao slučaj Farrisa Hassana, 16-godišnjeg učenika iz grada Fort Lauerdale u Floridi.

Razlog za njegov bijeg nisu bili ni roditeljsko zlostavljanje, ni siromaštvo, ni droga, pa čak ni uobičajeno mladenačko buntovništvo. Naprotiv, Hassan je živio u relativno situiranoj obitelji, bio upisan u elitnu privatnu školu, gdje se isticao kao jedan od najboljih učenika.

Upravo je njegovo nastojanje da dobije što je moguće bolje ocjene bio glavni razlog za pustolovinu. Naime, mladi Hassan, koji u budućnosti želi postati novinar, je upisao tečaj tzv. dubinskog novinarstva, čiji je cilj polaznike naučiti da se što bolje užive u ulogu ljudi vezanih uz teme o kojima pišu.

Mladi je Hassan odlučio kao temu svog članka imati život u suvremenom Iraku, odakle potječu njegovi roditelji. Stoga je odlučio svu svoju ušteđevinu uložiti u putovanje cilj koga je bio da se iz prve ruke prikupe podaci o zemlji njegovih predaka. Pri tome ga nije nimalo omelo ni loša sigurnosna situacija u Iraku - gdje je od 2003. godine oteto 40, a ubijeno 10 američkih civila - ni činjenica da ne zna arapski.

Ne rekavši ništa svojim roditeljima, 11. prosinca, tjedan prije početka zimskih praznika, Hassan je krenuo na put s aerodroma u Miamiju. Nakon presjedanja u Amsterdamu, sletio je u Kuvajt, gdje je prvi put svojim roditeljima rekao gdje se nalazi i kakvi su mu planovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pokušaj da uđe Irak taksijem iz Kuvajta nije uspio, jer je granica bila zatvorena zbog održavanja izbora u Iraku. Hassan je kasnije izjavio da je dobro što nije mogao ući u Irak, jer je na sebe navukao pažnju velikog broja ljudi, od kojih mnogi i nisu mogli imati najbolje namjere.

Nakon što su mu roditelji dogovorili smještaj kod obiteljskih prijatelja u Bejrutu, on je otputovao u Libanon i tamo proveo nekoliko dana intervjuirajući libanonske kršćane. Iz Bejruta je odletio u Bagdad, gdje je konačno stigao 25. prosinca. Tamo je proveo dva dana prije nego što se javio uredu Associated Pressa, koji su, pak, o njemu izvijestili američku vojnike koji su ga pokupili i smjestili u bagdadsku Zelenu zonu - područje koje se smatra daleko sigurnijim od onog iz koga je kontaktirao novinare.

U petak je State Department objavio kako se Farris Hassan nalazi na putu kući.

U međuvremenu su dužnosnici njegove škole razmišljali o tome da njegov izostanak kazne izbacivanjem, ali su se predomislili nakon razgovora s Hassanovim ocem, uglednim liječnikom Reddhom Hassanom.

Hassanova priča je zaintrigirala, ali i podijelila američku javnost. Dok neki cijene njegovu snalažljivost, hrabrost i idealizam, drugi ga, zbog potpunog ignoriranja rizika koje donosi put u zemlju opterećenu svakodnevnim nasiljem, smatraju kandidatom za Darwinovu nagradu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara