Rađa se život: Nove fotke iz Australije izazivaju strahopoštovanje prema prirodi

Rađa se život: Nove fotke iz Australije izazivaju strahopoštovanje prema prirodi
Foto: EPA

I DOK požari nastavljaju harati Australijom, na nekim ranije opustošenim područjima javlja se novi život i nudi nadu i optimizam te dokaz da priroda uvijek pronađe način.

Nova vegetacija zabilježena je na plaži Peregian u Queenslandu, zatim na području oko Kulnure u Novom Južnom Walesu, odnosno u Nacionalnom parku Dhurag. "Ovo su znakovi života koje smo tražili. Svjedočimo ponovnom rođenju šume po kojoj je Australija poznata", rekao je za Metro jedan od fotografa koji su zabilježili ove prizore.

 

Inače, danas se saznalo i da je australski vatrogasni odjel uspio, uz iznimne napore, od razornih požara spasiti jedino poznato prirodno stanište borova wollemi.

Nacionalni park Wollemi nalazi se u Novom Južnom Walesu, a sadrži jedine poznate divlje primjerke bora wollemi (Wollemia nobilis), vrste za koju se mislilo da je izumrla prije otprilike trideset milijuna godina, ali je 1994. ponovno otkrivena na tom području.

Meteorološke prognoze objavljene početkom ovog tjedna najavile su obilne kiše na području Novog Južnog Walesa tijekom narednih dana pa Australija trenutno čeka spas.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara