Sad je i na sudu dokazano: Dinko Bogdanić maltretira balerine

PRIJE tri i pol godine tadašnji ravnatelj baleta HNK smijao se na optužbe balerina koje su tvrdile da rade sa zlostavljačem, no jedna od njih tada je podigla tužbu i ovih dana osvojila "premiju". Ne mislimo, naravno, na 45 tisuća kuna koje joj Bogdanić i HNK moraju isplatiti, nego na činjenicu da je u tri godine motanja po sudovima, svjedočanstvima i onim neplaniranim situacijama po kojima je naše sudstvo tako posebno i omiljeno, uspjela i papirom dokazati kako je Bogdanićevo ponašanje, sve samo ne primjereno i - legalno.

HNK i Dinko Bogdanić izgubili su sudski spor kojeg je u obliku tužbe za vrijeđanje i fizičko maltretiranje 2004. godine podnijela balerina Nikolina Bosnar. Ona je, nakon negodovanja velikog dijela ansambla s kojim je Bogdanić radio kao koreograf, u tužbi detaljno ispričala s kakvim se "pedagogom" susrela kao 19-godišnjakinja, a u tri godine njezini su odvjetnici uspjeli dokazati tvrdnje o Bogdanićevom nasilništvu.

Po uvredama, Dinko Bogdanić, trenutno u ulozi suca u "Plesu sa zvijezdama", može parirati najvećima - Mamiću i Dikanu  jer se pred mladim balerinama potrudio spomenuti brojne maštovite uvrede i perverzne usporedbe, koje su ga na kraju koštale tek 45 tisuća kuna i javnu sramotu, crticu koju svaka prava hrvatska zvijezda mora imati u svom životopisu.

"Vi ste gamad koju treba jebati", "Skupi noge  jer ti smrdi po bakalaru", "Plešete kao da vam tampon visi da ne kažem otkud" i "Stavi si doma kuhaču među noge pa kuhaj" samo su neki od lirskih uspjeha bivšeg ravnatelja baleta zagrebačkog HNK kojima je na probama "Serenade" častio tek punoljetnu balerinu i njene kolegice.

Uznemiravanje i diskriminacija na spolnoj osnovi Nikolini Bosnar u tužbi ipak nisu prošli  pa nije dobila traženih 70 tisuća kuna. Ipak, njezini odvjetnici smatraju da je kazna preblaga, s obzirom da je dokazano kako se Bogdanić na plesnim probama služio najnižim ljudskim strastima pa su uložili žalbu te sebi i uglađenom Bogdaniću osigurali još najmanje nekoliko mjeseci na sudu.

Sudionici "Plesa sa zvijezdama" mogu biti mirni - Bogdanić kao član žirija ne odlazi na njihove probe pa nije ni u mogućnosti pokazati svoje pedagoške metode. Možda je ipak takva "pedagogija" rezervirana samo za mlade, neiskusne ljude koji u njemu vide Boga i trude se upiti svaku njegovu rečenicu te je iskoristiti za napredak u karijeri. Sva sreća pa se jedna od njih potrudila da za njegove verbalne egzibicije (koje očito isplivavaju prije nego što se svjetla reflektora upale) čuje puno više ljudi od nekoliko prestrašenih balerina.

D.K.
Foto: HRT/Art

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara