Stigla serija koja će biti true crime hit ljeta

Stigla serija koja će biti true crime hit ljeta
Press

O TRUE CRIME dokumentarcima mnogo smo puta pisali jer otkako je Netflix nanjušio da "Making a Murderer" nije samo hit već i fenomen, njihovo serviranje takvog sadržaja ne prestaje. 

Upravo zato nimalo ne iznenađuje da će se u njihovoj ponudi naći nastavak kultne true crime serije "The Staircase" koja spada u sam vrh ponude. 

Što donose nove tri epizode?

Dokumentarna serija nastajala je 2004. i 2005., prije nego što je HBO pokrenuo lavinu s "The Jinx", a Netflix savršeno nastavio s "Making a Murderer". Redatelj ovog osmodijelnog serijala (plus dvije epizode iz 2013.), Jean-Xavier de Lestrade, imao je gotovo nevjerojatan pristup stvaranju obrane u medijski popraćenom slučaju ubojstva. 

Na Netflix su 8. lipnja stigle tri nove epizode, a to je savršena količina za jedno brzinsko "bindžanje" jer tema kojom se bavi u isto će vas vrijeme intrigirati, držati napetima i razljutiti. 

O čemu je riječ?

Ako niste upoznati s pričom, sve je počelo 9. prosinca 2001. Veteran vijetnamskog rata, pisac i kolumnist Michael Peterson uživao je u večeri sa suprugom Kathleen u njihovu domu u Durhamu, u Sjevernoj Karolini. Michael tvrdi da je njegova supruga, nakon pića koje su popili pored bazena, ušla u kuću, a on ju je nedugo nakon toga pronašao u lokvi krvi na dnu stepeništa. 

U paničnom nastojanju da joj spasi život, nazvao je hitnu, ali Kathleen je preminula. 

Policija je na temelju dokaza istog trena osumnjičila Petersona. Količina krvi i ozljede na glavi ukazivali su na to da se Kathleen nije spotakla i slučajno pala niz stepenice, već da je izudarana po glavi. 

Podignuta je optužnica, a Michael je angažirao odvjetnika Davida Rudolfa. U isto vrijeme, njegova se obitelj podijelila u dvije skupine. Na njegovoj su strani bila dva biološka sina (Clayton i Todd iz prvog braka) i dvije usvojene kćeri (Margaret i Martha), a u njegovu priču posumnjale su žrtvina kći Caitlin i sestre Candace i Lori. 

Dokumentarac kakav niste gledali

Ono u čemu "The Staircase" briljira je pristup. 

Naime, samo nekoliko tjedana nakon što je optužnica podignuta, de Lestradeu je omogućeno da snima Michaela i njegove odvjetnike, ali i samo suđenje. I dok je većina dokumentaraca osuđena na korištenje arhivske građe i ako imaju sreće, razgovore s uključenima, de Lestrade je prisutan u svakom trenutku, radilo se o intimnim obiteljskim trenucima ili došaptavanjima odvjetnika obrane. Na momente zaboravljate da se radi o dokumentarcu i imate osjećaj da gledati igrani film. 

To je pogotovo vidljivo u slučajevima nekoliko velikih obrata koji djeluju gotovo filmski. Kao rezultat bujne mašte holivudskih scenarista. 

Veliki obrati

Naime, prva stvar koju doznajete jest da je, unatoč nastojanju da svoj brak s Kathleen prikaže kao idilu, Michael biseksualac koji je u trenutku njezine smrti bio uključen u online dopisivanja s muškim prostitutkama s kojima je pokušavao dogovoriti seks, a to je nešto što je radio i ranije. Tužiteljima je to bio dokaz da je Peterson lažljivac te da je Kathleen nastradala kada je doznala za njegov dvostruki život. 

Iako je Peterson tvrdio da je njegova supruga znala za seksualne preferencije i s tim nije imala prevelikih problema, činjenica je da su ovaj detalj iskopali tužitelji i koliko god se Peterson trudio prikazati to kao nešto nebitno, tužitelji sumnjaju, a s njima i dio gledatelja. 

Međutim, daleko veći problem je slučaj zajedničke prijateljice njegove prve supruge Patty koja je stanovala pored njih tijekom osamdesetih, kada su svi živjeli u Njemačkoj. Elizabeth Ratliff, majka Michaelovih posvojenih kćeri Margaret i Marthe, preminula je na isti način kao i Kathleen. Pronašli su je na dnu stepenica, ali tamošnji su mrtvozornici zaključili da se radi o prirodnoj smrti i da je pad izazvalo krvarenje u mozgu. 

No, kao što možete i pretpostaviti, kada je jedna osoba povezana s dva ista slučaja, postoje dvije opcije. Ili se radi o nevjerojatnoj slučajnosti ili je Michael ubojica. 

Puno više od priče o ubojstvu

Maknemo li na stranu ova bombastična otkrića, serija brzo postaje kompleksnija jer baca novo svjetlo na američko pravosuđe i načine na koje odvjetnici izvrću dokaze, koriste rupe u zakonu i pokušavaju utjecati na porotu. 

U prvih deset epizoda pratimo i laganu tranziciju iz misterije u priču o čovjeku koji je nevin završio u zatvoru. Iako do kraja niste sigurni je li Peterson kriv ili samo ima golemu nesreću, s vremenom postaje jasno da redatelj prati državu koja je spremna na sve da dobije osuđujuću presudu. Čak i ako dokazi pokazuju suprotno. Ujedno pokazuje i način na koji sudski proces iscrpljuje sve uključene do trenutku kada ne popuste i zaključe da istina nije bitna i da je jedini cilj izbjeći nastavak suđenja kako biste zadržali zdrav razum. 

Nove tri epizode možda i neće donijeti zadovoljavajući zaključak, ali priča koja traje 16 godina itekako je vrijedna našeg vremena i pažnje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara