Stiže cirkus!

Stiže cirkus!

NAJPOZNATIJI i vjerojatno jedini svjetski čelnik sa tolikim stupnjem retardacije, George W. Bush dolazi u Hrvatsku i to je vijest o kojoj mediji bruje posljednjih mjesec dana. Velik je to događaj za naš narod voljeli vi Busha i njegovu politiku ili ne, ali ono što me svakog puta iznova iznenadi i nasmije jesu skupine entuzijasta koje smatraju kako će transparentima i paljenjem svijeća doprijeti do čovjeka do kojeg ne dopiru daleko relevantnije i jasnije stvari od hrpe ljutitih Hrvata o kojima Bush zna samo to da se nalaze negdje u jugoistočnoj Aziji.

I znam da zvučim kao prosječni Hrvat koji smatra da mirni prosvjedi bilo kojeg tipa ne daju rezultate ili da su umotvorina "sotonskih sila, komunjara i aveti prošlosti“ koje prijete hrvatskom blagostanju, ali u ovom slučaju ne mogu si pomoći jer cijeli mi se koncept hrvatskog bunta protiv Busheve politike čini kao bičevanje peruškom.

No, ono što me najviše nasmijalo nastojanja su "neistomišljenika“ da hrvatski politički vrh natjeraju na suočavanje Busha s njegovim brojnim propustima (blago rečeno). Ako se takvo što desi, bit će to dan za pamćenje i događaj koji će nesumnjivo ući u povijesne udžbenike kao krucijalni moment u kojem su hrvatski vrli političari vođi svjetske velesile na nos nabili sva nedjela koja je učinio za trajanja svog neopravdanog i predugog mandata. Očekivanje takvog poteza od ljudi koji se vlastitom narodu nisu ispričali zbog ministra Kirina, u najmanju ruku graniči s ludilom. Čak i izjava organizacijskog stožera zvuči kao diplomatsko baljezganje hrpe uvlakača, pa što očekivati od političkog vrha koji će u prisutnosti "Velikog vrača“ titrati poput pothlađene dječurlije.

Bush nam se vratil?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako se inače ne petljam u teme ovog tipa, mislim da je dolazak američkog predsjednika jedan od najvećih svjetskih zabava koje možemo pogledati besplatno. Kao da nas, recimo, posjećuje Borat, ali ovaj puta znamo da nije riječ o šali. Bushev dolazak zaslužuje vijest unutar Xmaga jer većeg cirkusanta nismo imali otkad je urnebesna skupina estetski dorađenih Hrvata napustila Big Brother kuću.

Možda mi jednostavno nedostaje onog pravog revolucionarnog duha, možda sam prerano ostario ili se jednostavno radi o tome da ne mogu stati iza anemičnih borbi, ali dolazak ovog Pokemona iz dana u dan sve više naliči dolasku cirkusa i ako zauzmemo pravi stav, nećemo biti ljutiti i jalni već zabavljeni i nasmijani. Nikad ne znate što će provaliti, kojim će nas imenom nazvati, koliko će imbecilno zabavan biti, a ako bude sreće možda i zapleše dok u pozadini razgaljeni Ivo Sanader povikuje "igra mečka“.

Bill Maher svoj komičarski repertoar već godinama većinski bazira na Bushevim proserima jer "the prez“ je u okvirima stand-up komedije toliko zahvalna tema da bolju ne možete pronaći čak ni u nas. Generalno smo srdit narod ali svoj bijes redovito usmjeravamo na pogrešne i prečesto jalove ciljeve kao što je ovaj. Duboko sam uvjeren da nekoliko transparenata neće promijeniti njegov stav prema gorućim svjetskim pitanjima jer s njima je svakodnevno suočen u gotovo svakoj zemlji u kojoj je "nastupao“ sa svojom putujućom skupinom lavova, medvjeda koji voze malene motore, tuljana koji sviraju trube i patuljaka preobučenih u klaunove. Kažem vam, pri njegovom odlasku bit ćemo toliko oduševljeni izvedbom da ćemo ozarenih lica nositi transparente na kojima piše "Bush nam se vratil?“

Jer ako u svijetu postoji mjesto za cirkus, to je svakako Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara