Zanimljivosti o nominiranima za 76. dodjelu Oscara

Zanimljivosti o nominiranima za 76. dodjelu Oscara
SLIJEDE neke zanimljivosti o nominacijama za ovogodišnju, 76. po redu, dodjelu nagrada američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti Oscare:

- nominacija za najbolji film za "Gospodara prstenova: Povratak kralja", nakon nominacija za prvi (Prstenova družina) i drugi (Dvije kule) nastavak 2001. i 2002. godine, znači da tek drugi put sva tri filma neke trilogije dobijaju takva priznanja.

Filmovi iz ciklusa "Kum" dobili su nominacije za najbolje filmove 1972., 1974. i 1990. godine.

- nominacija koju je 13-godišnja Keisha Castle-Hughes dobila za glavnu ulogu u filmu "Whale Rider" čini je najmlađom glumicom ikad nominiranom u toj kategoriji.

Isabelle Adjani imala je 20 godina kad je nominirana za "Priču o Adele H." iz 1975. godine. Mlađi glumci bili su nominirani u kategorijama za najboljeg glumca, najboljeg sporednog glumca i najbolju sporednu glumicu. Najmlađi od svih bio je 8-godišnji Justin Henry, za sporednu ulogu u "Krameru protiv Kramera" iz 1979. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- "Gospodar prstenova: Povratak kralja" dobio je 11 nominacija ali nijednu za glumce.

To je prvi put da neki film s toliko nominacija nema nijedno priznanje za glumu.

- Sofia Coppola je prva Amerikanka nominirana za najbolju režiju.

Ranije nominirane redateljice su Lina Wertmueller iz Italije za "Pasqualino ljepotan" 1977. i Jane Campion s Novog Zelanda za "Piano" 1994.

- Ako Sofia Coppola dobije Oscara za bilo koju od tri kategorije u kojima je nominirana (režija, originalni scenarij i film), bit će to drugi put da treća generacija neke obitelji osvoji Oscara - nakon djeda Carminea Coppole i oca Francisa Forda Coppole.

Prvi koji su postigli taj generacijski uspjeh bili su Walter, John i Anjelica Huston.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara