17. tjedan trudnoće: Vaša je beba duga oko 13 centimetara

17. tjedan trudnoće: Vaša je beba duga oko 13 centimetara

Foto: Shutterstock

Beba

Vaš je mališan sada dugačak oko 13 centimetara i teži preko 140 grama. Iako je ušao u fazu u kojoj raste vrlo brzo, još je uvijek jako malen.

Posteljica, koja fetus opskrbljuje nutrijentima i kisikom te uklanja otpad iz plodne vode, raste kako bi se prilagodila fetusu. Sadrži tisuće i tisuće krvnih žilica u kojima se nalaze nutrijenti i kisik.

U ovom se tjednu kostur iz mekane hrskavice pretvara u prave kosti. Razvijaju se i znojne žlijezde. Možda možete osjetiti udarce djeteta.

Mama


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete primijetiti da su vam se grudi značajno promijenile od početka trudnoće. Hormoni pripremaju čitavo tijelo za majčinstvo, pa tako i grudi za proizvodnju mlijeka. Grudi će vam se tijekom trudnoće povećati za jedan ili dva broja, a žile će postati vidljivije.

Osjećate promjenu težine, posebice trbuha, pa vam se može događati da ponekad izgubite ravnotežu. Pazite kako se krećete da ne biste pali i nosite udobnu obuću. Možete primijetiti i da vam oči postaju suhe pa ih možete ponekad nakapati umjetnim suzama.

Također, moguće je vam se zbog povećanog volumena krvi pojačaju sve tjelesne izlučevine, od znojenja do vaginalnog iscjetka, što nije ništa zabrinjavajuće.

Tata


Radujte se s partnericom te joj nastavite pružati potporu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara