Baš mu se ne spava: Razlozi buđenja jednogodišnjaka

Foto: Shutterstock

MAMIN povratak na posao, spavanje u svojoj sobi, glad, premalo dnevne aktivnosti ili previše dnevnog sna samo su neki od uzroka zbog kojih bi se vaš jednogodišnjak mogao buditi noću i raditi probleme sa spavanjem. Što napraviti?

Mamin povratak na posao

Dijete vas se zaželi tijekom dana pa kad se vratite s posla, sigurno će, posebice ako je to do odvajanja radilo, utjehu tražiti češće na vašim prsima. Noćna dojenja sada mogu biti posebno važna. Pokušajte si olakšati tako da dijete postavite zajedno s vama spavati, a nakon noćnog podoja polegnite ga u njegov krevetić u vašoj sobi. Budite uporni.

Moja prva soba


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Katkad dijete samo odbija dojku potkraj prve godine i prelaskom na spavanje u svoju sobu počne urednije spavati. Ako više ne sisa, pokušajte dijete staviti na spavanje u njegovu sobu gdje će imati mira i neće ga svaki vaš pomak i zvuk probuditi.

Malo obroka tijekom dana

Pri kraju prve godine djeca znaju početi danju odbijati hranu jer bi radije vrijeme trošila na mnoštvo zanimljivih stvari, igračaka i zbivanja. Hranjenje je dosadno i gubitak vremena. Ako ne prisilite dijete da redovito nešto pojede, moglo bi se noću buditi i tražiti kalorije na prsima ili tražiti bočicu ili kašice.

Nedostatna aktivnost i previše dnevnog sna


Ako dijete spava previše danju, noću bi se moglo buditi, to jest polako zamijeniti noć za dan. Za zdrav ritam noćnog spavanja važno je da dijete potroši energiju tijekom dana i umori se. Okrutno bi bilo djetetu ne dati spavati ako ono to treba, ali ako je redovito budno po nekoliko sati noću, to svakako trebate pokušati promijeniti. Pokušajte ga danju više "iscrpiti", probuditi ga ako predugo spava ili ga držati dulje budnim uvečer. Svakako skupite snage i strpljenja jer ćete ovu naviku vjerojatno dulje razdoblje ispravljati.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara