Nasilje između braća i sestara

Nasilje između braća i sestara
Foto: Shutterstock
 
NASILNIČKO ponašanje između braće i sestara mnogo je češće nego nasilje u školskim klupama, pokazalo je to istraživanje na Sveučilištu Nebraska. 
 
Pomalo je iznenađujuća činjenica da je toliko nasilja među braćom i sestrama. Osim toga, šanse da će prijaviti zlostavljanje su u tom slučaju znatno manje jer se radi o osobi s kojom su u krvnom srodstvu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roditelji nažalost vrlo često umanjuju važnost posljedica koje iz nasilničkog ponašanja mogu proizaći. Uglavnom su to situacije gdje stariji braća ili sestre ponižavaju i ismijavaju mlađe. Iako stariji nemaju uvijek loše namjere, nisu svjesni koliko čak i bezazlena zafrkancija može stresa donijeti najmlađima, ali i ostaviti dugotrajne posljedice.
 
Prošlogodišnja studija na Sveučilištu u New Hampshireu dokazala je da je čak 32% djece bilo žrtva fizičkog ili psihičkog zlostavljanja starijeg brata ili sestre. nadalje, na Oxfordu su dokazali kako djeca koja je 12. godine pretrpe neki oblik nasilja imaju dva puta veće šanse da će nakon navršene 18. godine razviti neki oblik depresije ili anksioznosti.
 
Iako neki smatraju kako je ovaj tip istraživanja nepotrebno preuveličao sukobe između braće i sestara koji su uobičajeni i ne mogu toliko štetiti razvoju djeteta, sve više stručnjaka ipak tvrdi kako povremeno nasilje u zaigranosti može ostaviti dubok trag na razvoju djeteta, uzrokovati gubitak povjerenja i intimnosti u obiteljskim odnosima te dovesti do depresije i nesigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara