Neugodno bebama, ali i roditeljima: Kako riješiti problem zatvora kod beba?

Foto: Shutterstock

KONSTIPACIJA kod beba može biti vrlo neugodno iskustvo za dijete, ali i za roditelje.

Kao i većina ljudi, i bebe ponekad pate od zatvora. Neke nikada nemaju problema sa stolicom, a neke se s njom zaista pate, što je praćeno nervozom i razdražljivošću. Kako riješiti to neugodno iskustvo?

Liječnici tvrde da se konstipacija kod beba može pojaviti i bez očitih razloga jer se njihov probavni sustav još uvijek regulira. Zbog toga ponekad mogu imati čestu i mekanu stolicu, a ponekad onda može izostati ili biti tvrda. Također, najmanje bebe još uče kako to sve funkcionira pa se napinju, dižu nogice kako bi si olakšali cijeli proces.

Konstipaciju koja zaista stvara probleme može uzrokovati povećana doza željeza u kupovnom dojenačkom mlijeku, ali i uvođenje krute hrane kao što su žitarice i banane. Djeca koja su na prsima generalno manje pate od zatvora od onih koji se hrane kupovnom hranom.

Što možete učiniti sami?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postoji i više nemedicinskih trikova kojima možete potaknuti djetetov probavni sustav koji se malo ulijenio. Jedna od njih je nježna masaža trbuščića u smjeru kazaljke na satu.

Drugi je "bicikliranje". Polegnite dijete na leđa i pomičite mu noge kao da pedalira. Kada odrasli imaju takvih probavnih problema, šetnja ili aktivnost mogu pomoći, a bebe ne mogu ustati i prošetati pa će ova aktivnost imati sličan utjecaj.

Pomoći može i topla kupka čiji rezultat može uslijediti komično brzo i nenajavljeno pa budite spremni i na to.

Razgovarajte s liječnikom

Naravno, postoji još metoda protiv zatvora kod beba, ali o njima biste trebali prvo razgovarati s liječnikom. Jedna je od njih, za starije bebe, uvođenje u prehranu malo soka od šljive ili kruške.

Ako zatvor traje jako dugo i djetetu izaziva velike probleme, stolica se uglavnom sastoji od tvrdih kuglica, pojavljuju se hemeroidi ili krv u stolici, svakako posjetite liječnika koji će ga vjerojatno poslati specijalistu. On će pregledom i pretragama pronaći uzrok problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara