Poslijepodnevni drijemež nije rezerviran samo za djecu: Za i protiv spavanja poslije ručka

Foto: Shutterstock

POSLIJEPODNEVNO spavanje nije rezervirano samo za djecu.

Ako premalo spavate noću ili samo tražite način na koji biste se opustili, razmislite o poslijepodnevnom drijemežu. Međutim, ako vaš sneni izlet potraje predugo ili je u pogrešnom dijelu dana, samo će vas dodatno umoriti, ističu u Mayo Clinicu.

Prednosti:

Opuštanje
Smanjenje umora
Poboljšanje pažnje
Poboljšanje raspoloženja
Veća učinkovitost (brže reagiranje, bolje pamćenje, manja zbunjenost i mogućnost pogreške)

Poslijepodnevno spavanje ipak nije za svakoga. Nekim je ljudima teško zaspati izvan svoga kreveta, dok drugi jednostavno ne mogu usnuti po danu.

Mane:

Inercija. Nakon buđenja se možete osjećati još pospanije i dezorijentirano.

Problemi s noćnim spavanjem. Kratki poslijepodnevni odmor kod većine ljudi ne utječe na probleme s nesanicom tijekom noći. Međutim, ako patite od nesanice, poslijepodnevni je drijemež može dodatno pogoršati. Predugo spavanje poslijepodne će gotovo sigurno poremetiti noćni ritam spavanja.

Kada odspavati?

Ako vam se naglo počne spavati.
Ako se niste dovoljno naspavali pa ste umorni.
Ako poslijepodnevni drijemež želite uvesti kao dnevnu rutinu.

Kako drijemati?

1. Kratko. Pazite da poslijepodnevno spavanje traje od 10 do 30 minuta. Od dužeg biste se spavanja mogli osjećati još pospanije nakon buđenja.

2. Poslijepodne. Najbolje vrijeme za drijemež je između dva i tri sata poslijepodne. Tada vam se obično počne spavati i koncentracija vam je slabija jer ste upravo ručali. Isto tako, spavanje u to vrijeme najmanje će utjecati na noćno spavanje.

3. U mirnom okruženju. Pokušajte si stvoriti tihu i mračnu atmosferu ugodne temperature i bez stvari koje će vam odvlačiti pažnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara