Nesanica vam isisava energiju? Namirnice od kojih ćete bolje spavati

Foto: Shutterstock

PONEKAD nam san ne dolazi na oči lagano, koliko god bili umorni. Ako želite izbjeći tablete za spavanje, nudimo vam nekoliko prirodnijih alternativa koje smiruju i pomažu pri ulasku u carstvo snova. Osim što bi bilo dobro smiriti se i ne razmišljati o problemima prije odlaska na spavanje, jedna od najlakših metoda jest promjena prehrambenih navika, tj. izbjegavanje unošenja hrane koja razbuđuje u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te unošenje namirnica koje nas smiruju.

U poslijepodnevnim satima izbjegavajte kofein i slatko


Koliko god vam odgovaralo poslijepodnevno ispijanje kave i jedenje slatkiša, time si otežavate san. Kofein i hrana prepuna šećera remete bioritam. U slučaju da morate ostati budni cijelu noć, kava i čokolada će vam dobro doći, ali nikako nisu preporučljive ako namjeravate zdravo i čvrsto spavati.

Vrijeme čišćenja organizma od kofeina varira od čovjeka do čovjeka, a kod nekih se ljudi zadržava i do 24 sata, što znači da si smiju priuštiti samo jednu kavu ili čaj ujutro. Drugi mogu popiti espresso nakon večere i svejedno zaspati, sve ovisi o tome kako ga jetra podnosi. Poznato je da šećer daje energiju i razbuđuje. Sjetite se samo kakve nalete energije djeca dobe nakon što im date čokoladicu.

Navečer također nemojte jesti prezačinjenu hranu zbog koje ćete tijekom noći biti jako žedni. Posljednji obrok pojedite najmanje dva sata prije planiranog odlaska na spavanje.

Hrana koja olakšava san

Neke su namirnice dobre za čvrst san i pokušajte ih uvesti u prehranu ili češće jesti.

1. Purica

Purica je bogata aminokiselinom triptofanom koja doprinosi mirnom i dubokom snu. Od nje ne postajete pospani, nego ona pomaže mozgu pri lučenju neurotransmiterske kemikalije nužne za opuštanje - serotonina, kao i hormona melatonina koji je nedavno postao popularan kao dodatna pomoć pri olakšavanju problema sa spavanjem.

2. Krumpir i batat

Iako žestoko kritiziran od strane pobornika prehrane s manjim unosom ugljikohidrata, krumpir i batat imaju niski glikemijski indeks, što znači da vam od njega razina šećera u krvi neće previsoko i prenaglo skočiti. Krumpir pomaže kod eliminiranja kiselina koje blokiraju triptofan. Za lakši san za večeru si napravite malomasni pire krumpir.

3. Banane

Banane također sadrže melatonin i triptofan te pomažu kod spavanja. Melatonin je hormon koji regulira ritam organizma te mozgu šalje signal kada je vrijeme za spavanje. Kada je mrak, tijelo ga proizvodi više, a kada je svjetlo, manje. Banane sadrže i magnezij koji je poznato sredstvo za opuštanje mišića i koji će vam pomoći da smanjite psihički i fizički stres.

4. Mlijeko

Majke od pamtivijeka djeci prije spavanja daju toplo mlijeko, koje je također bogati izvor triptofana.

5. Zobena kaša

Zobena kaša je puna vlakana, što će vam popraviti raspoloženje prije spavanja, a neće narušiti san. Također sadrži gore spomenuti melatonin.

Upozoravamo da u očaju koji nesanica zna uzrokovati ipak ne kombinirate sve navedene namirnice istovremeno jer nećete moći zaspati zbog toga što ste se - prejeli!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara