Smijete li u trudnoći jesti jako začinjenu hranu?

Smijete li u trudnoći jesti jako začinjenu hranu?

Ilustracija: Shutterstock

GENERACIJAMA jače začinjena hrana ima reputaciju da loše utječe na trudnoću.

Međutim, znanost pokazuje da su takvi navodi neutemeljeni. Začinjenija hrana ni na koji način ne utječe na nerođeno dijete, ni u kojoj fazi trudnoće.

Stručna tijela poput Američkog trudničkog udruženja savjetuju trudnicama da izbjegavaju sirove ili nedovoljno kuhane morske plodove, meso i jaja, suhomesnate proizvode koji nisu termički obrađeni, ribe s visokim postotkom žive, nepasterizirane mliječne proizvode i sokove, alkohol, biljne čajeve, pića s visokim postotkom kofeina te neoprano voće i povrće. Ta hrana u rijetkim slučajevima može naškoditi fetusu. Međutim, jače začinjena hrana smatra se sigurnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ženama se generacijama širila dezinformacija da prezačinjena hrana može uzrokovati preuranjen porod i pobačaj. Za to nema znanstvenih dokaza.

Mogući probavni problemi za mamu

Međutim, jako začinjena hrana može smetati trudnicama koje u trudnoći nerijetko postaju osjetljivije na mirise i okuse pa im neka hrana počne jako smetati. Trudnice koje pate od jutarnjih mučnina trebaju izbjegavati začinjenu hranu, kao i svaka druga osoba kojoj je mučno zbog toga što se zbog nje probava može dodatno pokvariti.

Osim toga, poznato je da začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu i probavne smetnje. Čak i ako prije trudnoće niste imale takvih problema, takva bi vam hrana u trudnoći mogli raditi velike poteškoće. Želudac je u trudnoći, osobito poodmakloj, poprilično stisnut. Također, tijekom trudnoće se mišići probavnog sustava malo opuštaju, što dovodi do usporavanja probave, a to pak rezultira vraćanjem želučane kiseline u jednjak, što dovodi do neugodnog, peckavog osjećaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara