Započinje veliko istraživanje o utjecaju mobitela na mentalni razvoj djece

Započinje veliko istraživanje o utjecaju mobitela na mentalni razvoj djece

Foto: Shutterstock

VELIKO istraživanje o tome utječu li mobilni telefoni i drugi slični uređaji na mentalni razvoj djece upravo je u pripremi, a trebalo bi trajati nekoliko godina, najavljuje BBC.

Istraživanje koje će od rujna obuhvatiti 2.500 11-godišnjaka i 12-godišnjaka fokusirat će se na njihove kognitivne sposobnosti - razmišljanje, pamćenje i pažnju. Ponovit će se 2017.

Zasad postoji vrlo malo konkretnih podataka o tome kakav utjecaj informacijske tehnologije imaju na djecu te je stoga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kazala da je istraživanje na ovom području od najvećeg prioriteta. Više od 160 srednjih škola u i oko Londona dobit će poziv za sudjelovanje u istraživanju.

Mobiteli i djeca: Samo za hitne potrebe i sa slušalicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosad se većina istraživanja o korištenju mobilnih telefona usredotočila na odrasle te posebno na rizik od raka mozga, ali bez ikakvih zaključaka koji bi potvrdili da postoji bilo kakva šteta pri njihovoj uporabi. Ipak, zbog nedostatka dokaza savjetuje se da djeca i mladi ispod 16 godina koriste mobilne uređaje samo za hitne potrebe te sa slušalicama.

"Savjeti roditeljima temelje se na oprezu, a ne na dostupnim dokazima o štetnosti jer takvi dokazi ne postoje", rekla je vodeća znanstvenica na projektu Mireille Toledano, s Imperial College u Londonu.

Skupina djece u dobi od 11 i 12 godina posebno je važna jer upravo u toj dobi većina djece dobiva prve mobitele. Postoji teorija, koja je zasad nepotvrđena, da su dječji mozgovi osjetljiviji jer su još u fazi razvoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara