Zbog ovih razloga morate izbjeći stres u trudnoći po svaku cijenu!

Zbog ovih razloga morate izbjeći stres u trudnoći po svaku cijenu!
Foto: Shutterstock
 
TRUDNOĆA može biti vrlo stresna. Za mnoge žene čak i stresnija od samog poroda kojeg se svi pribojavaju. Kako bi se vi osjećali što bolje, a vaša beba bila što sigurnija u vašem trbuhu potrebno je pronaći način kako se riješiti stresa, ili ga barem uspješno ignorirati.
 
Razlozi zbog kojih bi trebali izbjeći stres u trudnoći:
 
Znate li da je dokazano kako žene koje su pod stresom mnogo dulje imaju trudničke „simptome“, povraćanje, nesanice, mučnine i glavobolje?
 
Kod žena koje su bile izložene stresu tijekom trudnoće porod je bolniji i dulje traje.
 
Bebe osjećaju stres, tjeskobu, ljutnju, mržnju i nervozu. Ono što je dobro je što osjećaju i majčinu sreću.
 
Stres u najsnažnijem obliku može uzrokovati i pobačaj.
 
Stres u trudnoći može rezultirati prijevremenim porodom, niskom porođajnom težinom djeteta i mogućim kašnjenjima u razvoju.
 
Stres potiče proizvodnju hormona kortizola u vašem organizmu koji „skreće“ krv od maternice i vaša beba tako dobiva znatno manje kisika i hranjivih tvari koje su joj potrebne ra rast i razvoj.
 
Kako se nositi sa stresom?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Poslovne i životne obaveze su vam takve da ne možete izbjeći stresne situacije? Ako je to doista neizvedivo, bitno je da se stresa riješite što brže. Vrištanje je uvijek dobro, no ima i učinkovitijih načina! Naučite kontrolirati vaše reakcije. Kada ste pod najvećim stresom pokušajte ostati sami na nekoliko minuta. Duboko dišite i koliko god patetično zvučalo, zatvorite oči i zamislite da ste na najljepšem mjestu na svijetu.
 
 
Ne pretjerujte s povlačenjem u sebe jer bi to moglo dodatno pojačati stres ako u trenutcima samoće ponovno počnete „vrtjeti film“ situacije koja je stres izazvala. Posvetite slobodno vrijeme partneru i prijateljima. Vikend je? Mobitel ostavite duboko na dnu ladice dok odlazite na kavu s prijateljicama!
 
Zaboravite na mailove, pozive i poslovne i druge obaveze. Ako uspijete odvojiti barem sat vremena da zaboravite na sve, neka to i bude upravo tako – sat vremena za neobavezne razgovore o kozmetici, djeci ili zdravlju. Zamolite prijatelje i obitelj da zaobilaze teme koje izazivaju stres kod vas. Trudnica ste, imate pravo na to.
 
Ne možete promijeniti svijet, no možete promijeniti svoje reakcije na stresne situacije! Učinite to odmah!
 
Čitajte knjige o porodu i razvoju bebe. Umirit će vas i postat ćete svjesniji činjenice da stres šteti tom malenom životu koji raste u vama.
 
Ne prešućujte probleme partneru i bližnjima. Otvorite dušu onima u koje imate puno povjerenje. U dvoje je sve lakše, zar ne?
 
Masaža, bez obzira radilo se o masaži stopala, leđa, ramena ili vrata, blagotvorno djeluje na vaš organizam. Trenutno ćete se umiriti i moći ćete razmišljati hladne glave!
 
Obratite pažnju na količinu i kvalitetu sna. Kada su ljudi umorni vrlo su razdražljivi, pa će i neke sasvim uobičajene situacije izazivati stres.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara