Brza hrana vodi do značajnog gomilanja kilograma kod predškolaraca

Brza hrana vodi do značajnog gomilanja kilograma kod predškolaraca
Foto: 123RF

KONZUMACIJA brze hrane kod djece predškolske dobi povećava mogućnost da će u kasnijoj dobi imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretili. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Pediatrics tvrdi da je pronašlo čvrstu poveznicu između ove dvije stvari.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, u toj zemlji je skoro 25 posto djece u dobi između dvije i pet godina pretilo. Time se kod njih drastično povećava rizik od mnogih fizičkih i psihosocijalnih problema tijekom djetinjstva, poput masne jetre, dijabetesa tipa 2 i depresije.

"Sada iz našeg i drugih istraživanja pouzdano znamo da djeca koja se počnu debljati u ovom iznimno važno vremenskom okviru od druge do pete godine imaju tendenciju ostati pretila i kroz ostatak života, što im donosi velike zdravstvene probleme u starosti", izjavila je liječnica Jennifer Emond, jedna od autorica istraživanja.

Prijašnja istraživanja pokazala su da je konzumacija brze hrane uobičajena kod djece i da skoro trećina djece u SAD-u pojede barem jedan komad takve hrane dnevno. No niti jedno istraživanje do sada nije utvrdilo koliko konzumacija brze hrane u toj dobi nezavisno utječe na povećanje tjelesne težine.

U pokušaju da dokažu tu pretpostavku znanstvenici su pratili više od 500 djece predškolske dobi (između tri i pet godina) i njihove obitelji u New Hampshireu jednu cijelu godinu. Visina i težina djece mjerene su na početku i na kraju istraživanja, a roditelji su imali zadatak da na tjednoj bazi javljaju koliko su puta djeca konzumirala nešto iz 11 različitih lanaca brze prehrane u okolici. Javljanje se obavljalo putem online obrasca koji su roditelji dobili.

Istraživači su otkrili da je na početku eksperimenta oko 18 posto djece imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a da je skoro 10 posto bilo pretilo. Tijekom ovog razdoblja od godine dana, oko 8 posto djece prešlo je u fazu više tjelesne težine.

"Po našim saznanjima, ovo je prvo istraživanje koje je pratilo ovako veliku grupu kroz vrijeme i dokazalo da konzumacija brze hrane, neovisno o drugim faktorima, doprinosi debljanju djece", objasnila je Emond i dodala: "Do sada su u svim istraživanjima postojali dodatni faktori poput vježbanja ili vremena koje su djeca provodila pred ekranima, a koji su djelomično utjecali na rezultat istraživanja. Sada smo ih uspjeli otkloniti."

Emond zaključuje da bi rezultati njihovog istraživanja trebali biti korišteni u svrhu stvaranja kvalitetne politike i smjernica koje će smanjiti izloženost djece marketingu lanaca brze prehrane i omogućiti roditeljima da usvoje zdravije prehrambene navike za svoju djecu i cijelu obitelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara