Stvaraju li pametni telefoni ovisnost kod djece?

Stvaraju li pametni telefoni ovisnost kod djece?
Foto: 123RF

VODEĆA stručnjakinja za dječje ovisnosti Mandy Saligari tvrdi da smartphone djeluje na mozak djece kao i gram kokaina, navodi se u članku na portalu The Independent.

U nastavku prenosimo dijelove članka.

Ako tinejdžeri i djeca previše vremena provode na mobitelima ili računalima to može biti jednako opasno kao droga i alkohol te je takvu vrstu ovisnosti potrebno tretirati na isti način, rečeno je na obrazovnoj konferenciji u Londonu. Mandy Saligari u svom je radu istaknula da se prekomjerno vrijeme provedeno ispred ekrana prečesto ignorira kao potencijalni uzročnik ovisnosti kod mladih.

"Često kažem ljudima koji poklanjaju svojoj djeci tablet ili mobitel da su im zapravo dali bocu vina ili gram kokaina," rekla je.

Saligari naglašava da se društvo prema digitalnoj ovisnosti odnosi blaže nego prema ovisnosti o drogi i alkoholu, iako je dokazano da obje stvaraju jednako negativan utjecaj na mozak. Ona se nadovezuje na rezultate istraživanja koje je utvrdilo da trećina djece u Velikoj Britaniji u dobi između 12 i 15 godina priznaje da nema dobar balans između vremena provedenog za ekranom i ostalih aktivnosti. 

Saligari je izjavila da mladi u dobi između 16 i 20 godina čine otprilike dvije trećine njezinih pacijenata. Broj mladih koji traže stručnu pomoć zbog digitalne ovisnosti značajno je porastao u odnosu na razdoblje od prije deset godina, ali mnogi su njezini pacijenti još i mlađi.

Suradnja roditelja i škole 

Istaknula je i činjenicu da je za mnoge male djevojčice slanje golišavih fotografija normalno te da ne vide nikakav problem u tome.

"Ako se djecu od malih nogu uči samopoštovanju, manje su šanse da će se kasnije skidati i iskorištavati svoja tijela na internetu", dodaje Saligari.

Jedno drugo istraživanje pokazalo je i da roditelji sve teže određuju ravnotežu između vremena provedenog ispred ekrana i ostalih aktivnosti svoje djece - čak četiri od deset roditelja djece u pubertetskoj dobi ne zna koliko bi vremena njihova djeca trebala provoditi pred ekranom. Zabrinjavajuće je da čak i djeca u dobi od tri i četiri godine tjedno provedu do šest sati pred ekranom.

Takozvana "digitalna ograničenja", odnosno ograničenja vremena koje djeca smiju provesti pred ekranom, važan su čimbenik u sprečavanju ovisnosti o mobitelima i računalima, a koji počinje od kuće, tvrde stručnjaci.

Saligari dodaje i da škole trebaju sustavno pristupiti ovom problemu te u suradnji s roditeljima na vrijeme početi s njegovim rješavanjem. Ako pravovremeno opazite ovisnost u djece, možete ih naučiti samokontroli te kako da sami reguliraju vrijeme koje provode pred ekranima, stoji u članku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara