Svijet iščekuje rođenje kraljevske bebe: Ovo su faze kroz koje mora proći Meghan

Svijet iščekuje rođenje kraljevske bebe: Ovo su faze kroz koje mora proći Meghan
Foto: EPA-EFE

MEGHAN Markle uskoro bi trebala na svijet donijeti kraljevsku bebu. Njena majka Doria Ragland je iz Amerike stigla u Veliku Britaniju, a Markle nije bila na uskršnjoj misi, što mnogi smatraju znakovima da je pitanje trenutka kada će dobiti trudove.

Rođenje djeteta bit će uzbudljivo za Meghan Markle i princa Harryja, ali i cijeli svijet koji s nestrpljenjem iščekuje taj radosni trenutak. No kraljevski par morat će proći kroz još puno drugih emocija.

Ginekologinja i opstetričarka dr. Isis Amer-Wahlin pojasnila je za Insider da se buduće majke pred kraj trudnoće najčešće bore s tjeskobom.

“Osjećaju bol i iscrpljene su, zbog čega trudnice mogu biti tjeskobne, posebno ako je teško prosuditi koliko još dugo moraju čekati rođenje djeteta. U mnogim ženama ta se emocija budi ako nemaju dovoljno informacija ili ako nedovoljno dobro razumiju što se točno događa u pojedinim fazama poroda”, pojasnila je dr. Amer-Wahlin.

Trudnoća je jedinstvena za svaku ženu, ali općenito gledano postoje tri faze porođaja. Nije moguće točno procijeniti što će se tijekom svake od njih dogoditi, ali postoje neki uzorci koji ih karakteriziraju.

Prva ili latentna faza porođaja

Ovo je najduža faza, a počinje kada krenu trudovi. Oni su najčešće bolni jer je njihov cilj omekšati cerviks i pripremiti ga za porođaj.

Kontrakcije često počinju nepravilno, a žene osjećaju bol u području abdomena nalik menstrualnim grčevima, kaže dr. Amer-Wahlin i napominje da može trajati nekoliko sati ili čak dana dok trudovi ne postanu redoviti.

“Tijekom latentne faze bilo bi dobro da se buduće majke odmore koliko god mogu, redovito jedu i unose puno tekućine kako bi nakupile snagu za porođaj. Ova faza može dugo trajati i biti bolna pa je dobro pokušati ublažiti bol toplom kupkom ili vježbama disanja”, navodi liječnica.

Žene uglavnom ne moraju krenuti u bolnicu na samom početku latentne faze. Preporuka dr. Amer Wahlin je uputiti se u bolnicu kada žene osjećaju barem tri kontrakcije svakih deset minuta, ako im pukne vodenjak ili osjećaju prejaku bol te se brinu da nešto nije u redu.

Ako prva faza predugo traje, liječnici u nekim slučajevima mogu ubrzati ovaj proces bušenjem vodenjaka ili davanjem dripa majci.

Druga faza porođaja

Kad je cerviks otvoren deset prstiju, počinje druga faza porođaja u kojoj se majka namješta u položaj za porođaj.

“Potreba za tiskanjem će se ujednačiti s kontrakcijama, ali zahtijeva puno truda majke. Jedini trenutak kad majke trebaju prestati tiskati je kad glavica djeteta prolazi kroz porođajni kanal kako bi se osigurao siguran porođaj”, tvrdi dr. Amer-Wahlin.

Nakon glavice ostatak tijela će izaći u nekoliko narednih kontrakcija, tvrdi. Ova faza obično ne traje duže od tri sata, i to ako je u pitanju rađanje prvog djeteta. Kod drugorotki i majki više djece ne bi trebala potrajati više od dva sata.

Treća faza porođaja događa se nakon rođenja djeteta

U trećoj fazi potrebno je poroditi posteljicu, organ koji se razvio u maternici, a djetetu osiguravao opskrbu kisikom i sve nutrijente.

“Proces rađanja posteljice događa se unutar sat vremena od rođenja djeteta, ali sam proces traje nekoliko minuta”, napominje dr. Amer-Wahlin.

Prema špekulacijama, vojvotkinja od Sussexa razmatra opciju porođaja kod kuće. The Mail piše da je razlog tome što ne želi da joj “muškarci u kutama vode porođaj”. 

“Žene će iskusiti bol, porođaj će ih iscrpiti, proći će kroz različite emocije, a istovremeno će biti uzbuđene jer će konačno primiti svoju bebu u ruke. Taj proces je nevjerojatan, a hormoni će pojačati osjećaj euforije”, kaže dr. Amer-Wahlin.

Amer-Wahlin upozorava sve buduće majke da se informiraju o tome što ih čeka i ostanu smirene tijekom porođaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara