Trudnoća iziskuje istu količinu energije kao i ultramaraton ili Tour de France

Trudnoća iziskuje istu količinu energije kao i ultramaraton ili Tour de France
Foto: Instagram

NOVO istraživanje je pokazalo da trudnoća zahtijeva istu količinu izdržljivosti poput one koju imaju sportaši koji sudjeluju u triatlonu, utrci Tour de France ili ultramaratonu.

Svaka žena koja je prošla kroz trudnoću zna koliko je snage i energije potrebno uložiti te da nošenje drugog bića može biti prilično iscrpljujuće, ali znanost je sada dokazala da su mame poput najuspješnijih sportaša na svijetu.

Znanstvenici tvrde da trudnoća gura tijelo do samih granica izdržljivosti poput sudjelovanje u Ironman natjecanju, a do tih saznanja su došli analizom podataka prikupljenih od sportaša koji su sudjelovali u trci kroz Ameriku, od Kalifornije do Washingtona, dugačkoj 4800 kilometara koja traje 120 dana.

Prilično ih je iznenadilo da je maksimalna potrošnja energije među izdržljivim sportašima bila tek nešto veća od metaboličke stope žena tijekom trudnoće.

Tijekom maratona trkač troši energiju koja je 15,6 puta veća od energije koju sagori bazni metabolizam, dok biciklisti tijekom utrke Tour de France potroše 4,9 puta više energije baznog metabolizma. U trudnoći je potrošnja energije kod žene 2,2 puta veća od baznog metabolizma.

“Svaka žena koja je iskusila trudnoću, zna koliko je to teško. Ona gura do krajnjih granica izdržljivosti”, izjavio je koautor studije Herman Pontzer sa Sveučilišta Duke te zaključio da je trudnoća, osim tjelesno, i mentalno iscrpljujuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara