Pasca - tradicionalni rumunjski uskrsni slatki kruh s nadjevom od svježeg sira
PASCA je tradicionalni rumunjski uskrsni kruh, sličan briošu, ali s karakterističnim okusom. Slatko dizano tijesto punjeno je bogatim nadjevom od sira i grožđica, koji se stapa s laganim i rahlim kruhom tako da je teško reći gdje završava nadjev, a počinje kruh.
Nije sasvim jasno kako je ovaj kolač od sira postao simbol Uskrsa u Rumunjskoj, ali tijekom užurbanih uskrsnih priprema tisuće ovih kolača se prodaju u rumunjskim trgovinama i pekarama, a mnoge obitelji ga i dalje pripremaju kod kuće.
Sastojci i način pripreme mogu varirati od regije do regije, a često se koriste različite vrste sira, kao i različite arome i začini. No, bez obzira na varijacije, pasca ostaje jedan od najznačajnijih uskrsnih simbola u Rumunjskoj te se može naći u svim dijelovima zemlje, kao i u Moldaviji.
Priprema
Kako biste pripremili ovaj tradicionalni uskrsni kruh, prvo morate pripremiti tijesto. Za tijesto će vam trebati oštro brašno, mlijeko sobne temperature, suhi kvasac, šećer u prahu, jaja i maslac sobne temperature.
U zdjelu električne miješalice opremljene nastavkom za tijesto stavite brašno, mlijeko, kvasac i šećer i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim postepeno dodajte kockice maslaca i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele.
Ako nemate samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, možete umijesiti tijesto rukama, dodajući maslac kockicu po kockicu, osiguravajući da se svaka kockica maslaca dobro sjedini s tijestom prije nego što dodate sljedeću.
Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, otprilike 10-15 minuta. Tijesto ostavite da se diže jedan i pol do dva sata na toplom mjestu, a zatim ga stavite u hladnjak na dva do tri sata ili preko noći.
Za nadjev će vam trebati svježi sir, žumanjci, šećer, grožđice, liker od naranče ili rum (možete ga i izostaviti) te aroma vanilije. Sve sastojke za nadjev dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte jednu polovicu tijesta u krug nešto veći od kalupa za torte koji koristite.
Razvaljano tijesto položite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, a zatim na tijesto stavite kalup kojem ste uklonili dno. Preostalu polovicu tijesta podijelite na dva dijela pa ih razvaljajte u dugačke valjke. Uvijte ih zajedno i stavite u kalup tako da formiraju lijep rub oko stranica.
Na kraju, ulijte nadjev u kalup, pospite narančinom koricom i maslacem narezanim na kockice, pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190°C, 25 do 35 minuta, dok nadjev ne postane mekan i klimav u sredini.
Ohladite na žičanoj rešetki, odrežite višak tijesta oko kalupa i pažljivo uklonite kalup. Pasca se može poslužiti za desert ili kao poslastica za doručak. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati