9 jednostavnih načina: Učini kosu sjajnijom i zdravijom!

Foto: Shutterstock

NE TREBAŠ provoditi sate i sate kod frizera kako bi imala lijepu, sjajnu i zdravu kosu. Ubaci ove savjete u svoju svakodnevnu rutinu i uskoro ćeš vidjeti željeni rezultat: kosu koja izgleda sjajno i zdravo!

1. Reci DA serumu za kosu

Serumi za sjaj s posebnom formulom, koja neposlušnoj kosi daje pravilnu formu, izvrstan su izbor. Uz njih brzo možeš popraviti izgled svoje kose. Proizvodi poput seruma tvoju kosu hrane malom količinom ulja ili silikona. Za početak dovoljna ti je kapljica veličine graška - počni od vrhova kose, zatim nastavi do polovice dužine svoje kose, nanoseći serum prstima na mokru kosu. Važno je da ne koristiš previše seruma, jer ti može kosu učiniti "teškom" te ju vući prema dolje, no ako smatraš da je tvojoj kosi potrebno još malo hidratizacije, slobodno dodaj malo više, ali nemoj pretjerati!

2. Isprobaj regenerator u spreju

Obični regeneratori su super, no ako zbilja želiš svojoj kosi omogućiti sjaj - uključi u svoju rutinu i regenerator u spreju. Na kosu se nanose jednako kao i serum za kosu, ali ne zaboravi - za sjaj kose dovoljno je da pravilno tretiranje vrhova pa regenerator ne trebaš nanositi na vlasište.

3. U hladnoj vodi je spas

Čuvaj  kosu od tople vode! Topla voda isušuje kosu i čini je bezličnom. Stoga, umjesto ispiranja šampona i regeneratora iz svoje kose, vrućom ili toplom vodom, isperi kosu hladnom, mlačnom vodom - znamo da je to teško zamisliti, pogotovo jer dolaze zimski dani (brrr!), ali barem probaj, jer hladna voda zatvara unutarnju ovojnicu korijena (kutikulu) i omogućuje svjetlu reflektirajući odraz na kosi, što ju čini sjajnijom.

4. Obrati pozornost na feniranje kose

Kada feniraš kosu, nastoj rasporediti kosu u nekoliko dijelova te četkom i fenom izvlačiti kosu od tjemena prema vrhovima kako bi zagladila vlasi. Završi feniranje s pritiskom gumba "cool" na svom fenu - hladni zrak stvara reflektirajući efekt sličan onome kakav daje ispiranje kose u hladnoj vodi.

5. Za sjajnu završnicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što si osušila kosu, završi svoj izgled sa sprejem za sjaj kose. Odlični su oni sprejevi koji kada nanosiš ih, kao da špricaju maglicu na tvoju kosu, i tako daju dodatan sjaj (najbolji primjer - Pantene sprej za sjaj). Sprejevi za sjaj kose mogu se tretirati na suhoj kosi - bez obzira na samu teksturu kose - te joj tako daju onaj blistavi efekt.

6. Prebaci se na silikonsku peglu za kosu

Pegla za kosu može ti pomoći u ravnanju kose, no važno je da je ne koristiš prečesto kako ti toplina ne bi isušila i oštetila kosu! Stoga, isprobaj silikonsku peglu za kosu umjesto keramične ili metalne. Zagrijani silikon jednostavno klizi preko kose te ju već u prvom prolazu izravna - silikon smanjuje vrijeme peglanja kose u pola, što također znači da će doći i do puno manjeg oštećenja kose.

7. Hidratiziraj svoje tijelo


Konstantnim hidratiziranjem tijela, odnosom ispijanjem puno vode (dnevno 2L), osigurat ćeš svojoj kosi pravilnu hidratizaciju iznutra prema van. Stoga, uvijek drži bocu vode uza sebe i što češće pijuckaj vodu!

8. I hranjiva prehrana pomaže

Za sjajniju i zdraviju kosu stručnjaci preporučuju ubacivanje vitamina A (mrkva, špinat, jabuke,...) i E (maslinovo ulje, lješnjaci, avokado... ) u svakodnevnu prehranu. Također, ako želiš da ti kosa što brže naraste, jedi što više proteina, poput jaja i oraha.

9. Izbjegavaj jake i oštre kemikalije

Sjajna kosa je zdrava kosa - stoga ju nemoj zlorabiti! Ograniči izloženost svoje kose jakim kemikalijama poput klora u bazenu ili kremama za kosu na lužnatoj bazi. Koristi proizvode za kosu koji štite od topline te izbjegavaj proizvode koji sadrže alkohol - mogu isušiti tvoju kosu i ostaviti je bez sjaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara