Come fly with me: Kako, zašto, kada, koliko?

Come fly with me: Kako, zašto, kada, koliko?

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index 

PRIJE nekoliko dana javila mi se djevojka koja radi za jedan strani portal i piše članak o curama s Balkana, koje rade za Arapske aviokompanije, htjela bi znati kako sam ja dobila taj posao, zašto sam se odlučila doći baš ovdje, što je potrebno za biti teta stjuardesa i tako dalje. Na sva ta pitanja odgovaram na tjednoj bazi curama koje mi se privatno javljaju, jer su zainteresirane za ovaj posao i odlučile su se prijaviti za njega. Zato sam odlučila još jednom opisati, napisati, odgovoriti, objasniti najčešća pitanja i odgovore na njih.
 
1. Kako se pripremiti za open day?
 
Uvijek prvo, najvažnije i pitanje koje zahtijeva najopširniji odgovor. Iako sam o cijelom tom procesu pisala već u jednoj od prvih kolumni, evo ga opet. 
Nema recepta za pripremu za dolazak na razgovor za posao ovoga tipa, jer to nije posao kao i svaki drugi pa tako ni oni ne traže zadovoljavanje konkretnih uvjeta, kao na primjer koliko iskustva imaš ili koju si školu/faks završio. Osobno se nisam uopće pripremala za taj prvi dan, nisam znala da se treba i prijaviti na internetu, ali to se može i prvi dan nakon predaje životopisa pa nije frka, tako sam i napravila. Donijela sam svoj životopis i sliku i došla u odjeći u kojoj bih išla na svaki drugi razgovor za posao. Bilo je onih koji su došli u trapericama i trenirkama i tenisicama, bilo je onih koji nisu ni ponijeli životopis, bilo je onih koje su se obukle i našminkale kao za večernji izlazak, a bilo je i onih koji se mjesecima pripremaju i čekaju taj jedan dan, koji su već pokušavali, ali nisu prolazili... A bilo je i onih koji su samo došli čuti o čemu je riječ, s obzirom da prije predaje životopisa odslušamo predavanje o poslu, gradu, životu, mogućnostima.
 
Obzirom da nitko nikada ne dobije razlog zašto je prošao ili nije prošao eliminacijske krugove jedini logični zaključak je da prvi dan ocijene tvoju osobnost i/ili cv. Možda jedini konkretan savjet bio bi da nakon predavanja, kada dođe vrijeme za postavljanje pitanja i pitaš nešto pametno, zbog čega će te one upamtiti kada će pregledavati životopise i slike, zbog čega će te odlučiti pozvati i sljedeći dan na daljnja testiranja (i da ne sjediš u zadnjem redu gdje te ne mogu ni vidjeti). Sjećam se kako sam ja pomislila "ovo je za mene, potpisujem odmah!", nakon što sam čula kakav je to posao i da iziskuje preseljenje u neku novu sredinu. Tri tjedna nakon toga saznala sam da me ugovor čeka i da se selim! 
 
Iduća dva dana ocjenjuje se tvoje hendlanje situacija, koje vam u teoriji opišu, a vi kao team ih morate riješiti. Ocjenjuju kako se odnosiš prema svojim kolegama (drugim kandidatima) i svojim nadređenima (regruterke), govor tijela, način razgovora, način razmišljanja... Kako za vrijeme trajanja tih krugova, tako i za vrijeme pauzi, imaju oči i uši na leđima :). Treći dan je test iz engleskog, oko kojeg svi rade frku. Vjerujte mi na riječ - naš engleski koji naučimo u osnovnoj i srednjoj školi je odličan! To kako neki ljudi pričaju. to jest NE pričaju engleski je prestrašno! O tome kako ga pišu da ni ne govorim! Dakle, što se toga tiče, bez brige... Test iz engleskog ne ocjenjuje poznavanje gramatike, već razumijevanje teksta kao u školi - pročitaš tekst i odgovaraš na pitanja o istom. Nekoliko različitih kratkih testića i esej i to je to. Tek kada dođete ovdje, skužite koliko drugi slabije pričaju engleski. Mi smo ipak odrasli uz Cartoon Network, MTV i filmove i serije na engleskom, dok su ga drugi učili samo i jedino u školi, jer im je sve ostalo sinkronizirano! Finalni razgovor obavlja se jedan na jedan, odgovaraš na pitanja o svojim prijašnjim poslovima, iskustvima, zašto želiš postati stjuardesa, da li si spreman na promjenu životne okoline, sve to skupa traje cca 45 minuta... I onda čekaš telefonski poziv...
 
2. Na koliko dugo se potpisuje ugovor, mogu li dati otkaz prije isteka ugovora?
 
Na 3 godine i da, naravno da možeš. Kratko i jednostavno.
 
 
3. Kolika je plaća i da li se isplati davati otkaz na možebitnom postojećem (sigurnom) poslu?
 
Prosjek mjesečne plaće kada počneš letjeti je prosječna hrvatska plaća (prema onom što kaže gospodin Google) puta 3! A kasnije naravno raste kako napreduješ...
 
Da li je to isplativo? Ovisi samo o tebi osobno. Što se tiče posla koji možda već imaš, ali ga želiš promijeniti iz nekog razloga ili pokušati nešto novo, uzbudljivo, drugačije - otkaz ne daješ, dok ne saznaš da su te primili za posao stjuardese. Tu informaciju daješ na finalnom razgovoru i oni to znaju, kažeš im koliki ti je otkazni rok za slučaj da budeš primljen/a i oni računaju s tim. Naravno, osim otkaznog roka, daju ti vremena i za obavljanje ostalih liječničkih pretraga, prevođenja papira itd. Sve u svemu, otkaz na postojećem poslu daješ tek kada primiš poziv. Ništa ne riskiraš. Isto tako, ako si student i kažeš im da ćeš završiti faks za nekoliko mjeseci, oni će te pričekati, ako te žele zaposliti! Na kraju krajeva, ti uvijek možeš odbiti ako se predomisliš... Rizik - 0, dobitak - nemjerljiv.
 
4. Koliko imaš godišnjeg i koliko često dolaziš doma?
 
30 dana godišnje imaš pravo na godišnji odmor, bez obzira na vikende i neradne dane, jer za nas to ne postoji. Tih 30 dana se uvijek može produžiti sa slobodnim danima, ako ih uspiješ spojiti s godišnjim odmorom, a to je uvijek i svima cilj i najteža izvedba, kada se dobije roster za taj mjesec. Doma pokušavam doći svaka 3 do 4 mjeseca, ali uz slobodne dane, slobodna sjedala na avionima i puno volje, možeš putovati svaki mjesec biti s obitelji barem 2 dana.
 

5. Tetovaža? Piercing? Aparatić za zube? Naočale/leće? Umjetne cice...?
 
Redom - da, ali samo na dijelovima tijela nevidljivim u uniformi. Da, ali samo na dijelovima tijela nevidljivim u uniformi. Ne. Nisu problem dokle god imaš rezervni par naočala u boji, koja se slaže s uniformom. Zbilja?! (ok, da, smiješ imati umjetne...pa zapravo što god želiš)
 
DA, teško je dobiti ovaj posao, mali postotak prijavljenih na kraju i dobije poziv "Čestitamo, dobili ste posao!", ali kada ga napokon dobiješ, shvatiš da je stres oko prijave bio potpuno nepotreban, pogotovo oko sitnica tipa kakvu sliku priložiti (ponesi ih više, one će odabrati) ili kakvu odjeću obući (ako piše "business attire", onda ćeš se tako i obući). Ne bi trebalo biti stresno uopće, čak dapače, ta tri dana mogu biti jako zabavna i u ta tri dana upoznaš ljude s kojima se i dan danas nakon 3 godine družiš. Na open dayu imaš mogućnost upoznati buduće doživotne prijatelje! Ako pak ne uspiješ iz prve, prijavljivati se možeš opet i opet, sve dok ne dobiješ posao, malo hrabrosti i samouvjerenosti ;).
 
Pssst! Teine leteće avanture možete pratiti i na njezinom blogu!
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara