Istraživanje pokazalo: Motiv većine prevara nije seks

Istraživanje pokazalo: Motiv većine prevara nije seks

Foto: weheartit

ISTRAŽIVANJE stručnjaka za veze sa stranice Yourtango.com pokazuju novu stranu nevjere. Iznenađujuće, ali prevara nema puno veze sa seksom, barem ne onoliko koliko se do sada mislilo. Umjesto seksa, glavni je motiv ispitanika emocionalno nezadovoljstvo, a oba spola upravo to navode kao primarni razlog zašto varaju. Seksualno nezadovoljstvo je drugo na listi, a samo 8 posto ispitanih muškaraca kaže kako varaju jer imaju neobjašnjivu potrebu za "širenjem svojeg sjemena" izvan veze.

Stručnjakinja za veze Lynne R. Zakeri kaže kako ovo i nije toliko čudno: "Mnogi će se iznenaditi, ali muškarci koji varaju često traže nekoga s kim će se povezati, nekoga tko će osim seksa donijeti i prijateljstvo i komunikaciju koja nedostaje u njihovoj vezi". Doktorica Susan Heitler kaže kako je emocionalna udaljenost najveći razlog za prevaru, ali da za nju ima lijeka: "Na ovome partneri mogu poraditi, pa čak i spriječiti prevaru zbog emocionalne udaljenosti. Stres i udaljenost utječu na stvaranje potrebe za nekim drugim, a sve se može riješiti komunikacijom ili bračnim savjetovanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preko 50 posto ispitanika se slaže da je tehnologija učinila prevaru mnogo pristupačnijom, a samo 7 posto njih misli da je Facebook povećao broj prevara u svijetu. Za veću pristupačnost prevare krive i stranice za pronalazak partnera: 90 posto njih kaže kako upravo one povećavaju nečiju potrebu za nevjerom, ali da nisu jedini krivac. Ako netko stvarno želi biti nevjeran, pronaći će način i bez pomoći tehnologije.

Stručnjaci stranice Yourtango.com navode i dvije mjere za sprječavanje prevare: Osjećaj da vas partner cijeni učinit će vas manje sklonim prevari, a komunikacija će ovu potrebu dodatno smanjiti. Dobar seks je na trećem mjestu.

Ovi podaci ukazuju na to da glavni motiv prevare nije seks, nego je više emocionalne naravi kod oba spola. Iako će se većina prevara manifestirati seksualnim odnosom sa nekim drugim, ona emocionalna počinje i prije samog čina, koji je, barem ako je vjerovati istraživanjima, samo simboličan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara