Spavanje u istom krevetu važno je za vaše zdravlje!

Spavanje u istom krevetu važno je za vaše zdravlje!

Foto: JLP

SUDEĆI prema pisanjima Wall Street Journala, najnovija su istraživanja pokazala da dijeljenje kreveta s partnerom ima dobrih učinaka na zdravlje, a neki čak  vjeruju da je upravo to razlog zašto ljudi, koji su u vezama, žive duže.

Žene u dugim vezama zaspu brže i manje se bude tijekom sna nego što to čine žene koje su u novim vezama ili koje su solo. Vjeruje se da je ta pojava uzrokovana osjećajem sigurnosti zbog kojeg tijelo luči manje hormona stresa, a više hormona ljubavi (oksitocina).

No ovo je dvosjekli mač - naime, osjećaj koji imate u vezi utječe na spavanje i obrnuto: žene će spavati bolje ako tijekom dana nisu imale negativnih interakcija s partnerom, a što se muškaraca tiče, dobro prospavana noć značit će manje nervoze glede partnera sljedeći dan.

Nemoj se zabrinjavati ako si jedna od onih koje vole spavati same jer znanstvenici tvrde kako je potrebno određeno vrijeme da parovi usklade svoje navike spavanja. Zanimljiv je i podatak da će žene uživati u muškarčevoj prisutnosti čak i po cijenu sna - iako su monitori zabilježili da je uočen nedostatak kvalitetnog sna, žene su tvrdile da nisu nikad bolje spavale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da imate problema sa zajedničkim boravkom u krevetu, pokušajte sljedeće stvari:

1. Ako je jedno od vas jutarnji tip, a drugi večernji, lezite zajedno kako biste stvorili rutinu. No ako ni tad noćna sova ne bude mogla spavati, pustite ju da se vrati u krevet kad bude iscrpljena.

2. Koristite dva pokrivača.

3. Isprobajte moderne madrace na kojima nećete osjetiti partnerovo prevrtanje po krevetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara